O școală din județul Buzău a fost transformată într-o instituţie complet ecologică. Energia necesară unităţii de învăţământ este obţinută ecologic, deşeurile sunt colectate în amănunt, complet selectiv, iar apa de ploaie este reutilizată.
Proiectul ”Şcoala Circulară”, finanţat cu 200.000 de euro, prin programul european Green Deal, aparţine Primăriei Buzău.
”Ce face economia circulară? Imită ciclurile naturale şi în acest sens am luat mai multe măsuri. Prima a fost de eficienţă energetică, prin care consumul de curent a fost asigurat cu panouri fotovoltaice. De asemenea, am asigurat iluminatul interior şi exterior cu lămpi cu led şi senzori de mişcare, astfel încât să eficientizăm la maximum consumul”, explică Ileana Bănucu, manager de proiect, potrivit adevarul.ro.
O nouă materie de studiu pentru elevii din Școala 11 ar putea să fie introdusă de către cadrele didactice, Economia Circulară.
”Întreaga idee, realizarea proiectului tehnic, obţinerea avizelor şi finanţarea, totul a durat doi ani. Este primul proiect nu numai din România, ci şi din Uniunea Europeană, pe care-l vom vom duce în toate şcolile. În afara faptului că se fac nişte economii, destul de importante, cel mai important este rolul educativ al acestei acţiuni”, spune Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.
Şcoala nr. 11 a reuşit să reducă emisiile de dioxid de carbon, dar şi costurile cu utilităţilor cu 13.600 de euro pe an.
sursa foto: jurnalul.ro