Site icon Editia de Dimineata

Primarul General al Capitalei a semnat dispoziția de demolare a Cathedral Plaza. O adevărată epopee

O adevărată epopee. Povestea Cathedral Plaza, povestea bubelor de pe spinarea Bucureștilor. O clădire controversată, care trebuia demolată din 2013, urmează să fie pusă la pământ din dispoziția primarului Capitalei, pe banii Primăriei Municipiului București, care ulterior ar trebui recuperați de la proprietarul clădirii.

Primarul General Nicușor Dan a anunțat, printr-o postare în pagina sa de Facebook, că a semnat miercuri dimineață dispoziția de demolare pentru Cathedral Plaza, clădirea construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice Sfântul Iosif de pe strada General Berthelot.

”Încă din ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să demoleze clădirea. Această obligație a fost însă ignorată de foștii primari Sorin Oprescu și Gabriela Firea.
Precizez că mai sunt de parcurs câțiva pași administrativi până la începerea efectivă a lucrărilor de demolare, așa că voi reveni cu informații la momentul potrivit. Cheltuielile cu demolarea vor fi suportate inițial de municipalitate, iar finalmente vor fi recuperate de la proprietarul clădirii”, a precizat primarul.
Suita de fapte, pe larg prezentate în presa din România de-a lungul acestui conflict, avea startul în ianuarie 1998, prin cumpărarea de către dezvoltator a unor terenuri situate în proximitatea Catedralei, monument istoric. Ministerul Culturii și Direcția Monumetelor Istorice au confirmat că terenurile cumpărate de MBD se aflau în zona de protecție și erau necesare avize prealabile de la cele două autorități pentru orice fel de construcție. Dezvoltatorul și-a ridicat clădirea de 75 m înălțime cu autorizație de construcție dată de de Primărie, deși au apărut multe contestații atât tehnice, cât și legale, scrie jurnalul.ro.

Proiectul Cathedral Plaza al dezvoltatorului Millennium Building Development (MBD) a fost autorizat de Primăria Sectorului 1 la 24 februarie 2006. Lucrările au început la data de 9 martie a aceluiași an.

În aprilie 2006, autorizația a fost contestată în instanță de reprezentanții Arhiepiscopiei Româno-Catolice din București pe motiv că afecta atât imaginea, cât și structura Catedralei Sfântul Iosif.

Din iulie 2007, lucrările au fost întrerupte de mai multe ori din cauza litiigiilor dintre Arhiepiscopie și dezvoltatorii proiectului. Imobilul a fost finalizat în mod oficial în iunie 2011.

O lună mai târziu, în iulie 2011, Curtea de Apel Suceava a respins cea de a șasea și ultima cale extraordinară de atac promovată de MBD „stabilind irevocabil nulitatea autorizației de construire a auto-intitulatei clădiri Cathedral Plaza”, amintește hotnews.ro.

În anul 28 iunie 2012, Tribunalul Dâmbovița l-a obligat pe Primarul Municipiului București să emită decizia privind desființarea turnului Cathedral Plaza. Sentința a devenit definitivă și irevocabilă în ianuarie 2013, în urmă deciziei Curții de Apel Ploiești.

Primăria Sectorului 1, prin primărița Clotilde Armand, a salutat decizia primarului Nicușor Dan, printr-o postare la postarea de la Facebook, afirmând că ”și Primăria Sectorului 1 are toată deschiderea de a colabora”.

De altfel, în postarea sa, Nicușor Dan preciza că scopul este ca terenul pe care se află acum Cathedral Plaza să fie integrat armonios în peisajul urbanistic al Bucureștiului, iar pentru asta are toată deschiderea de a colabora atât cu proprietarul, cât și cu Primăria Sectorului 1.

Sursa foto: jurnalul.ro

Exit mobile version