Site icon Editia de Dimineata

Primul brevet de invenție dobândit de un român. Cine a fost Petrache Poenaru

Sursa www.buciumul.ro

Personalitate de o rară înclinație pentru domenii diverse, Petrache Poenaru este prezentat în lucrări enciclopedice drept „inventator, strălucit pedagog, ctitor al şcolii româneşti, luptător pentru dreptate socială şi naţională”.

Născut în 1799, Petrache Poenaru a avut o viață plină de aventură și experiențe deosebite. Absolvent eminent al școlii Obedeanu din Craiova, Petrache a fost atras de viața pandurilor, devenind în scurt timp omul de încredere și șeful cancelariei sale a lui Tudor Vladimirescu.

Pe parcursul acestei perioade de activism politic, Petrache Poenaru ar fi inventat chiar si drapelul tricolor, potrivit unor martori ai acelei perioade. Pe steagul revoluționarilor lui Vladimirescu ar fi fost culorile roșu, galben și albastru, scriu cronici ale vremii, iar acest drapel a fost realizat de Poenaru.

Tot la inițiativa lui Petrache a apărut Foaia de propagandă, care prezenta idelurile armatei de revoluționari și care a fost primul ziar românesc de propagandă.

Când Tudor Vladimirescu a fost asasinat, Poenaru se afla în misiune diplomatică în străinătate, astfel a reușit să scape și s-a refugiat ulterior la Sibiu.

Mai târziu a reușit să obțină o bursă de studii și să plece la Viena și la Paris. A studiat topografia și geodezia, a devenit absolvent al Școlii Politehnice din Paris.

Primul brevet de invenție dobândit de un român

La 28 de ani, inventează stiloul, prima variantă cu pompiţă, cunoscută la acea vreme sub denumirea de stilograf.  Poenaru nu e doar inventatorul primului stilou din lume, ci şi primul român care a obţinut un brevet de invenţie, sub numele de “condeiul portăreț fără sfârșit, alimentându-se însuși cu cerneală”.

Primul toc rezervor din lume este brevetat mai întâi la Viena, apoi la Paris. Din păcate, ca mulţi alţii după el, nici Petrache Poenaru n-a reuşit să-şi fructifice invenţia la adevărata ei valoare. Cinci decenii mai târziu, un alt inventator avea să dezvolte instrumentul de scris al lui Poenaru într-un stilou care se încărca prin peniţă.

Primul român care a circulat cu trenul

Trei ani mai târziu, a avut ocazia să pariticipe la inaugurarea primei căi ferate din lume, care lega Liverpool de Manchester. Iată ce scria Poenaru pe 27 octombrie 1831:

“Am făcut această călătorie cu un nou mijloc de transport, care este una din minunile industriei secolului… douăzeci de trasuri legate unele cu altele, încărcate cu 240 de persoane sunt trase deodată de o singură mașină cu aburi…”

Contribuții aduse învățământului românesc

În 1831 s-a întors în țară și a devenit profesor la Sfântul Sava. A început să se dedice învățământului românesc, publicând cursuri de algebră și geometrie, înfiintând școlile publice sătești.

Numele lui Petrache Poenaru este legat și de introducerea în România a sistemului metric zecimal, care a fost legiferat abia în 1864. Tot la insistența lui a fost înființată o facultate de științe exacte cu 3 seciții: topografie, inginerie de poduri și șosele și arhitectură.

În 1870 a devenit membru al Academiei Române, iar 5 ani mai târziu, în 1875, încetează din viață la vârsta de 76 de ani. Deși puțini știu povestea acestuia, Petrache Poenaru merită să fie cunoscut pentru numeroasele contribuții pe care le-a adus societății românești de la acea perioadă.

Exit mobile version