Site icon Editia de Dimineata

Primul centru de reziliență din România a fost inaugurat la Timișoara

Timișpoara găzduiește primul Centru de Reziliență și Mobilizare Comunitară. Este primul astfel de centru din România, spațiul urmând să fie folosit, în cazuri excepționale, drept centru de coordonare și activare a societății civile pentru un răspuns imediat la situații de criză extremă care afectează Timișoara.

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, pune accentul pe importanța prevenției, spunând că orașul trebuie să fie pregătit pentru o eventuală viitoare criză majoră, scrie Tion.

„Pregătirea e cheia succesului și, de aceea, am deschis un centru care să mobilizeze comunitatea locală în situații de criză și care să facă Timișoara un oraș rezilient. Este unic în România. Ce am învățat din acești ultimi ani este că România nu e pregătită pentru situații excepționale, iar statul se mișcă foarte greu când inimaginabilul devine realitate.

La începerea agresiunii rusești împotriva Ucrainei, societatea civilă s-a mobilizat exemplar ca să-i sprijine pe ucrainenii care au fugit din calea războiului, dar fără o coordonare centrală. Nimeni nu a așteptat după stat. Din aceste lecții învățăm și vrem ca Timișoara să fie pregătită pentru următoarea criză majoră, fie că e pandemie sau val de refugiați sau altceva”, a transmis primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Spațiul în care funcționează acest centru aparține primăriei și a fost renovat la finalul anului 2022, în parteneriat cu cluburile LIONS din Timișoara. În momentul de față, centrul este utilizat ca spațiu de gestionare a serviciilor și beneficiilor sociale pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina.

Sursa foto: Primăria Timișoara

Exit mobile version