Site icon Editia de Dimineata

Primul satelit românesc va fi lansat din Marea Neagră, cu ajutorul unei rachete

În iunie 2021 va fi lansat în spațiu primul satelit românesc, cu o rachetă proiectată și construită integral în România. EcoRocket va plasa pe orbită satelitul și astfel ţara noastră va deveni a 11-a din lume care şi-a lansat propriul satelit şi a doua din Uniunea Europeană, după Franţa. Lansarea este coordonată de Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA).

Prin această inițiativă, ARCA doreşte să câştige premiul de zece milioane de euro oferit de Comisia Europeană. Premiul vizează stimularea industriei aerospaţiale europene pentru construcţia de rachete lansatoare de sateliţi, cu un impact redus asupra mediului înconjurător şi la un cost de lansare scăzut.

EcoRocket se va lansa de sub mare, printr-o procedură în premieră. Astfel se obţine o flexibilitate excepţională, prin posibilitatea de lansare din orice mare sau ocean, fără a exista dependenţa de o rampă de lansare fixă. Echipa de lansare a primit confirmarea oficială pentru începerea implementării planului de operaţii aero-naval, în vederea lansării din Marea Neagră.

Parcursul lansării poate fi urmărit pe canalul de YouTube al ARCA sau pe pagina de Facebook Lansăm România.

ARCA este o companie aerospaţială cu sediul în Râmnicu Vâlcea şi se ocupă de construirea rachetelor, a baloanelor de mare altitudine şi a vehiculelor aeriene fără pilot. Asociaţia a fost fondată în 1999 de inginerul român Dumitru Popescu şi de alţi pasionaţi de rachete şi aeronautică.

Până în prezent, ARCA a lansat două rachete stratosferice, patru baloane stratosferice la scară largă, inclusiv un balon de tip cluster și a primit două contracte guvernamentale cu guvernul român și un contract cu Agenția Spațială Europeană.

Exit mobile version