Site icon Editia de Dimineata

Pro și Contra – Dilema scutirilor de taxe din IT: necesitate sau impuls?

Cea mai recentă declarație a liderului PNL, Ludovic Orban, a stârnit controverse, acesta afirmând că cei care lucrează în domeniul IT nu ar trebui să fie scutiți de plata impozitului pe venit: „Mie nu mi se pare normal ca IT-iştii să fie scutiţi de plata impozitului pe venit. IT-iştii câştigă cel mai bine în România. A fost o perioadă în care să stimulezi, ca oamenii să se ducă spre zona de IT, acuma nu mi se pare normal, vă spun sincer. De ce? Păi un angajat dintr-o forjă sau un şofer de TIR care muncesc în condiţii extrem de grele trebuie să plătească impozit pe venit şi altul care încasează venituri semnificative şi altul care încasează venituri dintr-o muncă mai mult intelectuală, mentală fără discuţie, de ce să nu plătească impozit? Neutralitatea fiscală e un principiu fundamental. Orice venit trebuie impozitat”, deoarece nu pot fi create „facilităţi fiscale care îmbracă forma unor privilegii”.

Domeniul IT contribuie cu peste 6% la PIB, însă specialiștii intenționează să ajungă la 10%.

IT-iștii sunt scutiți de impozitul pe venit din anul 2004 și a fost introdusă această măsură pentru a dezvolta sectorul. Potrivit rapoartelor Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii, în 2004 erau 12.000 de programatori, iar astăzi sunt de zece ori mai mulți. În ceea ce privește veniturile, la acel moment, firmele produceau un sfert de miliard de dolari, în timp ce astăzi produc peste 6 miliarde de euro.

La început au fost scutiți de plata impozitului pe venit cei care dețineau o diplomă în Automatică, Calculatoare, Informatică, Matematică, Cibernetică, Electronică, însă din 2013 au fost introduse alte opt specializări care beneficiază de această scutire, printre care: Fizică informatică, Chimie informatică, Tehnologii si sisteme de telecomunicatii, Transmisiuni.

Potrivit unui studiu, între 2011 și 2016 au fost implementate programe guvernamentale care să stimuleze investițiile și crearea de noi locuri de muncă. Prin hotărârea Guvernului 717/2012, a fost posibilă investiția în noi tehnologii și crearea a cel puțin 200 de noi job-uri. De asemenea prin hotărârea 332/2014 s-au sporit marile investiții, dezvoltarea regională.

Pe lângă programatori, în cadrul firmelor IT sunt scutiți de taxe persoanele cu dizabilități, iar din 2016 cei care lucrează în cercetare și dezvoltare.

Ce spun IT-iștii

Marian Pîrvu, inginer de sistem și servicii pentru platforme software, lucrează de peste 10 ani în domeniul IT, activând în cadrul mai multor corporații. Inginerul a comentat pentru editiadedimineata.ro ce ar însemna pentru România renunţarea la scutirea de impozit a IT-iştilor:

Scutirile reprezintă un privilegiu? Este respectat principiul egalității de șanse?

Marian Pîrvu: „Scutirile nu sunt un privilegiu. Această măsură nu privilegiază pe nimeni, ci atrage investitori pe piața IT. Un om nu va câștiga mai mulți bani cu scutire, ci va degreva firma de cheltuieli mai mari atrăgând tot mai mult viitoare investiții. Nu văd nicio corelație între egalitatea de șanse și reducerea de impozit. Aplicând scutiri de impozit, companiile pot angaja mai mulți oameni pe noi proiecte reușind astfel să creeze mai multe șanse pentru tineri, lucru care s-a și întâmplat treptat”.

Este necesar să existe o preocupare mai mare pentru încurajarea dezvoltării industriei IT decât față de celelalte industrii?

Marian Pîrvu: „Este necesar să exploatăm meseriile la care suntem buni, iar IT-ul este prezentul și viitorul. Foarte mulți investitori aleg România în detrimentul altor țări (e.g. India), având în vedere costurile bune și calitatea muncii. Cred că trebuie să existe o preocupare pentru fiecare industrie profitabilă, dar această preocupare trebuie sa fie a guvernului țării. Faptul că o industrie este foarte profitabilă nu înseamnă că trebuie dat un pas în spate ca să fie la nivel cu celalalte ci că nu se dezvoltă suficient celelalte în lipsa implicării corespunzatoare a oamenilor aflați la putere.” 

Cât din creșterea domeniul IT se datorează facilităților și cât se datorează pregătirii specialiștilor?

Marian Pîrvu: „Nu aș putea defini procentual cauza creșterii însă în mare parte se datorează existenței oamenilor cu capacitatea de a învăța noi tehnologii software rapid conform necesităților companiilor și a domeniul în care prestează, un domeniu ce se schimbă în ritm alert.”

Ce ar însemna eliminarea scutirilor pentru România? Ar pleca mai mulți tineri din țară?

Marian Pîrvu: „Eliminarea scutirii de impozit ar însemna în primul rând reducerea activității multor companii și mutarea unor operațiuni în alte țări ce vor practica o politică fiscală mai profitabilă. Acest lucru va conduce la reducerea numărului de angajați pe piața IT ceea ce inevitabil va duce la plecarea din țară a celor specializați în acest domeniu. IT-știi nu câstigă mai mulți bani ca urmare a scutirii de impozit ci ca urmare a calificarii tot mai vaste adăugand profilului personal cunoștinte noi. Aceleași roluri aduc aceeași bani de ani de zile iar multe roluri devin inexistente deoarece sunt necesare cunostinte noi. Din punct de vedere risc, a fi un inginer IT înseamnă să te adaptezi de la an la an sau să devii irelevant.”

Oficialii Asociației patronale a industriei de software și servicii (ANIS) au precizat, la solicitarea HotNews.ro: “Reiteram faptul că facilitățile fiscale au făcut și mențin industria IT românească competitivă, într-o cursă cu alte țări care oferă programatorilor impozit pe venit 0, precum Ucraina, Polonia sau Belarus. Deficitul de forță de muncă din IT la nivelul UE este atât de mare, încât, o astfel de măsură ar putea avea ca rezultat o reducere masivă a specialiștilor din țară, deci un impact economic major. Facem apel la oamenii politici să analizeze cu atenție dinamica acestui sector, înainte de a transmite semnale de instabilitate într-un sector deja puternic afectat de modificări fiscale, introduse fără studii de impact și îl invităm pe domnul Președinte Orban la un dialog cu reprezentanții industriei de software.

Ce spun economiștii

Edițiadedimineata.ro a luat legătura cu Mitroi Adrian, analist financiar și fost președinte CFA România, pentru a comenta declarațiile liderului PNL: „Eu cred că nu este timpul pentru măsuri bruște, chiar dacă pare o măsură de corectitudine socială. La acest moment nu m-aș așeza să discut în termenii aceștia, societatea românească este cu foarte mare sensibilitate acum și cred că nicio politică fiscală de ajustare, cu excepția infamei OUG 114, care trebuie în cea mai mare parte eradicată, sunt câteva lucruri bune acolo, foarte puține, dar trebuie să dispară genul acesta de măsuri ad-hoc. Am învățat cu 114, mai vrem să repetăm și cu asta?! Nu cred. Mediul economic vrea predictibilitate și asta nu va face decât să transmită îngrijorări nu numai pe sistemul performant de IT și în alte sisteme, așa că nu m-aș atinge la momentul acesta foarte sensibil politic, social și economic de acest subiect”.

Analistul financiar nu crede că o astfel de măsură ar putea stopa totuși dezvoltarea industriei IT: „Este o industrie care are mersul ei, dar care este o industrie tradable, care nu ține de locație și nici măcar de infrastructură, de subiectele sensibile pentru noi, ține doar de resursa umană care este foarte bună. Dar ea poate fi găsită foarte ușor în altă parte, probabil numai calitatea pe care o putem oferi noi, avantajul pe care îl avem noi poate fi foarte ușor transportat, spuneam eu într-un articol. O soluție de compromis între cele două tabere ar putea fi ceva mai favorabil, adică nu scutire, pentru că ei plătesc, companiile plătesc contribuțiile fiscale, dar o soluție de compromis cu o perioadă determinată ar fi mai bună decât doar una dură care ar transmite foarte multă incertitudine în piață. M-aș feri de orice măsuri care pot fi interpretate de către mediul economie cu potențial de multiplicare în întreaga economie. Eu cred că trebuie lăsat așa întreg sistemul fiscal și gândit foarte bine un echilibru care să asigure predictibilitate, seriozitate. România își păstrează în continuare potențialul de creștere.”

Pentru editiadedimineata.ro a mai oferit declarații economistul Bogdan Glăvan, care este de părere că: E greu de spus și nu m-aș aventura să spun că este un privilegiu sau un drept și de asta mi se pare foarte important să vedem contextul de ansamblu și să gândim pe termen lung.

Ce ar însemna eliminarea scutirilor pentru România?

Bogdan Glăvan: „Această problemă trebuie văzută într-un context mai larg, pentru că noi ne-am obișnuit să tot „cârpim” sistemul fiscal din România care este foarte putred. Din „cârpeală” în „cârpeală” am ajuns să avem un sistem destul de complicat, încărcat cu foarte multe excepții, pasibil de corupție și greu de implementat. Viziunea pe care eu o susțin este una de reformă de ansamblu, care ar trebui să ducă la taxe mai mici pentru toată lumea. Desigur că pentru a realiza acest deliberat este nevoie de o înțelegere a fenomenului și de o coordonare per ansamblu. Dacă fiecare se opintește pe propriul lui avantaj fiscal și nu vrea să renunțe la o parte din el de dragul scăderii impozitelor pentru toți, atunci nu vom putea depăși situația în care ne aflăm acum. Scutirile pe impozitul pe venit nu sunt doar în sectorul IT. Beneficiază de facilități fiscale multe alte domenii: agricultură, construcții ș.a.m.d. Tocmai asta descrie problema de fond, aceea conform căreia avem un sistem încărcat de excepții, cu reguli diferite pentru unii față de alții și ceea ce cred eu că este bine să se întâmple este să avem un sistem unitar, cât mai consolidat și cu un nivel de taxare medie cât mai mică.”

În contextul în care vorbim despre respectarea principiului egalității de șanse, considerați că aceste scutiri reprezintă un privilegiu?

Bogdan Glăvan: „Este greu de spus, pentru că nu știm exact „duhul” cu care au fost întreprinse. De exemplu, dacă suntem în situația următoare în care avem o instituție sau niște indivizi care nu au fost cuprinși de povara fiscală, eu socot că ei beneficiază de un privilegiu. Dacă în schimb avem un sector sau o instituție/ niște oameni, care înainte au plătit taxe și de la un moment dat nu au mai plătit aceleași taxe ca restul oamenilor, trebuie să ne întrebăm ce a stat în spatele acestei schimbări. Ne putem întreba dacă nu cumva această scutire de impozite nu este nimic altceva decât o subvenție, iar o subvenție mi se pare un privilegiu clar. În cazul sectorului IT, trebuie să menționăm că el beneficiază pe deopotrivă de scutiri de taxe și de subvenții. Cu atât mai mult se ridică problema – Care a fost duhul din spatele excluderii de la impozitare? A fost acela de a liberaliza, de a lăsa un sector să înflorească? Sau a fost pur și simplu acordarea unui cadou pentru un grup de interese, care a militat politic pentru chestia asta și care în consecință nu se deosebește de subvențiile pe care le iau fermierii sau de programul prima casă, care încurajează expansiunea imobiliară. E greu de spus și nu m-aș aventura să spun că este un privilegiu sau un drept și de asta mi se pare foarte important să vedem contextul de ansamblu și să gândim pe termen lung.”

Duminică, Orban a declarat că nu își retrage afirmațiile: „Este o declarație în care am vorbit despre principiul echității fiscale, iar în acel context am făcut acea declarație. Sunt adept al echității fiscale și consider că prin orice alt principiu se pot crea privilegii pentru anumite categorii profesionale și am exemplificat cu IT-iștii. Nu am nimic cu IT-iștii, dimpotrivă, îmi doresc dezvoltarea acestui sector, dar nu este normal ca ei să fie scutiți de impozit, iar alte categorii nu. Pe principiul acesta hai să îi scutim și pe profesorii de informatică, pentru că ei îi formează pe IT-iști”, a declarat Ludovic Orban pentru HotNews.ro.

Exit mobile version