25 aprilie 2024, 1:05

Pro și contra: Tehnologia, tot mai accesibilă copiilor. Un pas spre evoluție sau o robotizare totală

În ziua de astăzi, tehnologia ocupă un rol important în viețile oamenilor, fiecare etapă pe care o parcurgem în prezent este sprijinită de tehnologie, mai exact de telefoane, calculatoare, tablete. Există, de asemenea, multe controverse privind acest subiect, dezbătut de mai bine de câțiva ani, întrucât îngrijorările, referitor la cât de benefică este aceasta pentru noi, cresc pe zi ce trece. În plus, în ultimul timp, copiii au fost introduși dispozitivelor de ultimă generație de la o vărstă destul de fragedă, așadar rămâne întrebarea dacă prezența tehnologiei în viața celor mici este un lucru pozitiv sau negativ.

Acces nelimitat la informație

Primul argument pro legat de utilizarea tehnologiei de copii este faptul că aceștia au parte de acces nelimitat la informație, care în timpul procesului de formare, ar fi un lucru benefic. Există multe aplicații în mediul online care îi ajută pe cei tineri să afle mai multe despre mediul înconjurător, despre societatea în care trăiesc, să învețe limbi străine și mult mai multe. Aceștia se pot bucura de videoclipăuri explicative, poze detaliate însoțite de informații care sunt transmise, astfel încât ei să perceapă fără dificultate, ce le este prezentat.

,,Jocurile dedicate invatarii si dezvoltarii copiilor sunt peste tot si sunt recomandate si folosite de catre specialisti din toate domeniile. Acestea ii ajuta pe copii in dezvoltarea gandirii si a rationamentului, a logicii. Sunt dedicate imbunatatirii atentiei si a memoriei, dar si a timpului de reactie”, conform bestkids.ro.

În plus, fiind dominați de prezența tehnologiei în viețile noastre, familiarizarea copiilor cu dispozitivele de ultimă generație și cu mediul online îi va pregăti pentru o carieră în acest domeniu, spre exemplu piptic.wordpress.com spune că: ,,O astfel de predare asigură pregătirea elevilor pentru o societate bazată pe conceptul de educaţie permanentă”.

Timpul petrecut în fața dispozitivelor electronice afectează sănătatea copiilor

Unul dintre principalele argumente contradictorii este faptul că timpul petrecut în exces pe dispozitivele electronice nu este prielnic pentru sănătatea copiilor, întrucât pot dezvolta probleme cu oftalmologice sau neurologice, ziare.com afirmând că:

,,Până la vârsta de 3 ani, numărul sinapselor crește de la 2.500 la 15.000 pentru ca mai apoi, până la 6 ani, să aibă loc încă o creștere explozivă a acestora. Astfel, stimularea creierului prin tehnologie în această perioadă îl afectează în mod negativ, acesta devenind «vestul sălbatic»”.

În plus, un alt motiv pentru care prezența tehnologiei în viața celor mici nu este un aspect preferabil este acela că ei fiind cuceriți de mediul virtual, pot avea dificultăți de integrare în mediul real, existând posibilitatea ca un copil să nu relaționeze cu ceilalți deoarece este ,,prins” în lumea online. Psihologul și psihoterapeutul, Mihaela Săhlean spune pentru digi24.ro:

,,Nomofobia este o maladie recunscută de 10 ani şi este anxietatea despărţirii de smartphone. De acolo pot vorbi cu prietenii, este ca şi cum se simt incompleţi”, explică specialista.

Săhlean adaugă și faptul că: ,, A sta foarte mult timp în faţa ecranelor însemnă a-ţi îngusta timpul din activităţile care sunt cu adevărat sănătoase. Mă refer aici la activităţi în aer liber, activităţi care implică timpul liber”.

 

Sursă foto:

csid.ro

bunadimineata.ro

smartandhappychild.ro

manager.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol