Site icon Editia de Dimineata

Procesul Colectiv. Condamnări definitive, după șapte ani de așteptare. Piedone, ”un mandat” la pușcărie

Cateva mii de persoane participa la marsul de comemorare a victimelor incendiului de la clubul Colectiv, in Bucuresti, marti, 30 octombrie 2018. Inquam Photos /

Judecătorii Curții de Apel București au anunțat sentințele definitive.

Primarul Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat definitiv joi de Curtea de Apel București la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Foștii patroni ai clubului Colectiv au fost condamnați la 6, respectiv câte 11 ani de închisoare.

Anastasescu George Alin urmând să execute pedeapsa de 10 ani inchisoare, la care se adauga un spor de 1 an si 8 luni, în total 11 ani si 8 luni închisoare.

Mincu Costin urmează să execute o pedeapsă de 8 ani de închisoare, Paul Gancea a primit pedeapsa de a executa 6 ani și 4 luni de detenție.

Sentința vine la aproape 7 ani de la tragedia în urma căruia au murit 62 de oameni, iar alți aproximativ 150 au rămas mutilați pe viață.

La instanţa de fond – Tribunalul Bucureşti -, Piedone primise 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, însă magistrații Curții de Apel au admis, joi, apelul primarului şi au decis scăderea pedepsei la 4 ani închisoare cu executare. În timpul procesului, jmagistrații Curții de Apel au eliminat forma agravantă a infracţiunii de abuz în serviciu de care era acuzat Piedone.

Astfel, actualul primar al sectorului 5 a fost condamnat la patru ani închisoare pentru o infracţiune de abuz în serviciu, în legătură cu autorizaţia emisă de primărie pentru clubul Colectiv. El a fost achitat pentru altă infracţiune de abuz în serviciu:

Decizia în procesul Colectiv – încheiat în 21 decembrie 2021 – a fost pronunțată după patru amânări.

Iniţial, procesul Colectiv ar fi trebuit să se încheie în luna iunie 2021, însă completul de judecată, format din magistraţii Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru o parte dintre inculpaţi.

În 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti a pronunțat primele condamnări în dosarul Colectiv. Cristian Popescu-Piedone a primit atunci 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv, iar cei trei patroni ai clubului, Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – câte 11 ani şi 8 luni închisoare.

sursa foto: replicahd.ro

Exit mobile version