Site icon Editia de Dimineata

Proiect inedit: 227 km de piste de bicicleta în Munții Apuseni

Proiectul de realizare a unor piste de biciclete între Bihor, Alba şi Cluj, cu o lungime de 227 km, a fost aprobat de Consiliul Judeţean Bihor.

Traseul cicloturistic numit „VELO Apuseni” începe din Munţii Apuseni şi presupune amenajarea a 227 de kilometri de piste de biciclete, din care 99,3 km vor fi pe teritoriul judeţului Bihor, 35,3 km pe teritoriul judeţului Alba, iar restul de 92,4 km, în judeţul Cluj, scrie Greenews.

„Împreună cu celelalte judeţe, am luat ca punct comun zona Apusenilor, unde se vor intersecta cele trei braţe ale pistelor şi din acel punct mergem cu traseul în judeţ.

Ar urma ca până la începutul lunii martie să stabilim lista cu toate noile valori şi date şi să semnăm contractul de finanţare în cursul lunii martie, ca mai apoi să putem definitiva studiile de fezabilitate şi să putem demara procedurile de licitaţie în fiecare judeţ”, a precizat preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Valoarea totală estimată a proiectului din cele trei judeţe este de 92.665.542,75 lei, fără TVA, echivalentul a 18,7 milioane euro. Din această sumă, judeţului Bihor îi revin 40.536.072,23 lei, fără TVA. Proiectul este finanţat prin fonduri europene în proporţie de 100%.

Se voia un traseu de 823 km

Proiectul va fi finanţat prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), din Investiţia I.4 „Implementarea a 3.000 km de trasee cicloturistice la nivel naţional”, Componenta 11 – Turism şi Cultură.

Cererea de finanţare depusă iniţial avea în vedere amenajarea unui traseu cicloturistic de 823 km în cele trei judeţe, din care în judeţul Bihor ar fi fost realizat un traseu de 360 de kilometri. În urma evaluării de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a tuturor proiectelor depuse la nivel naţional, a fost admisă o limită de 227 km de trasee în judeţele Bihor, Alba şi Cluj, reprezentând 27,6% din propunerea iniţială.

Sursa citată reaminteşte că în anul 2021 a fost încheiat un acord de parteneriat între Consiliile Judeţene Bihor, Alba şi Cluj pentru dezvoltarea şi promovarea turistică a zonei carstice a Munţilor Apuseni, prin care cele trei părţi au convenit să realizeze mai multe obiective de interes comun.

Foto: Traseu cicloturistic prin Munții Apuseni / Foto: Facebook – Consiliul Județean Bihor

Exit mobile version