Site icon Editia de Dimineata

Proiect inedit. Clase de fotbal pentru fete în liceele din România

Ministerul Educației anunță că începând cu anul școlar 2024-2025 va înființa cinci noi clase de fotbal pentru fete în Liceele cu Program Sportiv din Bistrița, Buzău, Pitești, Târgu Mureș și Timișoara.

”Un pas important spre dezvoltarea noii generații de sportive care optează pentru fotbal ca sport principal! Astfel, creăm premisele transformării liceelor cu program sportiv din aceste orașe în adevărate centre de pregătire și performanță ale fotbalului feminin românesc”, consideră reprezentanții Ministerului Educației.

Federația Română de Fotbal contribuie în acest proiect prin implicarea unor specialiști cu expertiză, inclusiv de nivel internațional, precum și cu mijloace materiale.

Istoricul colaborării dintre Ministerul Educației și Federația Română de Fotbal cuprinde competiții de fotbal școlare la nivel național precum Olimpiadele Naționale ale Sportului Școlar Cupa Tymbark și Cupa ISF, care aduc în teren în fiecare an aproximativ 220.000 de copii și tineri.

” Prin înființarea celor cinci clase, care vor deveni centre de excelență, angajamentul comun capătă o nouă dimensiune, aceea a carierei duale, elevele înscrise având posibilitatea să-și dezvolte competențele tehnice în fotbal, în paralel cu parcursul educațional.

”Printr-un astfel de parteneriat, combatem abandonul școlar, menținem tinerele sportive în sistemul educațional prin oferirea unor oportunități de viitor în sport, atât ca jucătoare, dar și în domenii conexe fotbalului (ex. arbitraj) și sprijinim cariera sportivelor prin înființarea acestor centre în proximitatea cluburilor de fotbal feminin deja existente, unde sportivele își vor putea continua cariera după încheierea junioratului”, mai scrie sursa citată.

Unul dintre obiectivele strategice asumate de FRF în Strategia de Dezvoltare a Fotbalului Feminin (2021-2026) îl reprezintă creșterea participării în fotbalul feminin, precum și asigurarea unui context propice dezvoltării permanente a acestuia prin reforme normative, proiecte și parteneriate menite să furnizeze formare specifică și să parcurgă etapele necesare performanței. ­

Proiectul „Centrelor de Pregătire” contribuie la sporirea profesionalismului în fotbalul feminin, un fenomen național care în ultimii 10 ani a însemnat pentru România o creștere a participării de la 330 la peste 100.000 de practicante și la recorduri de audiență la stadion și TV.

Exit mobile version