Site icon Editia de Dimineata

PROPORȚIILE risipei alimentare. 80% dintre români aruncă mâncare

Un studiu realizat recent arată că 80% dintre români aruncă mâncare. Sondajul este confirmat și de către autoritățile guvernamentale, care avansează cifre uluitoare.

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca,  alături de Universitatea din Craiova, Universitatea Tehnică a Moldovei şi Universitatea Sfinții Chiril și Metodiu din Skopje, împreună cu echipa din proiectul Food Waste Combat, au realizat în perioada iunie – septembrie 2020 un studiu cu privire la risipa alimentară în gospodării din România, Republica Moldova şi Macedonia.

Evident că în toate gospodăriile se aruncă mâncare, dar oare am realizat vreodată cât de multă?

Să vedem câteva cifre.

În România, 83% dintre participanţii la studiu afirmă că  aruncă mâncare, în Republica Moldova, 78,7%, iar în Macedonia, 67,2%.

Cele mai des aruncate produse sunt fructele, legumele și pâinea.

Participanţii la studiu consideră  că principalii responsabili de fenomenul risipei alimentare sunt consumatorii şi restaurantele. Cel mai puţin responsabili sunt agricultorii şi micii comercianţi.

80% dintre români aruncă mâncare, un fenomen cu largă răspândire

„Risipa alimentară nu este un fenomen ce poate fi atribuit unei anumite categorii socio-demografice, ci pare un fenomen larg răspândit. A cărui diminuare necesită încă multe investiţii concretizate în campanii de informare şi educare a actorilor implicaţi.

Această concluzie reconfirmă importanţa acţiunilor desfăşurate până în prezent de către actorii civici, academici şi guvernamentali cu privire la stoparea risipei alimentare”, a concluzionat prof. dr. Cristina Pocol, coordonatoarea echipei.

Cifre uluitoare

Acest studiu vine după un nou duș rece, o altă cifră furnizată zilele trecute de autoritățile de la București.

Conform lui Cornel Hanganu, consilier în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă a României din cadrul Guvernului României, un român aruncă în fiecare an nu mai puțin de 129 de kilograme de alimente.

“12% din mâncarea cumpărată ajunge la coş. Un fenomen îngrijorător este că avem, pe de o parte, subnutriţie şi risipă alimentară, dar pe de altă parte 15% din populaţia României este obeză, ceea ce înseamnă că educaţia alimentară are carenţe, oamenii nu se preocupă de calitatea şi de cantitatea mâncării”, a adăugat Hanganu.

Foto: Pixabay

Exit mobile version