Site icon Editia de Dimineata

Protecția datelor personale: amendă pentru filmarea angajaților în sala de mese sau vestiare!

Mai știți patiseriile Tip Top? Ei bine, firma care le administrează tocmai a fost amendată cu cinci mii de euro pentru că-și filma angajații în sala de mese și în vestiare. Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) precizează:

„În urma investigației, ANSPDCP a constatat că operatorul a prelucrat imaginea angajaților săi, în mod excesiv, prin intermediul camerelor video instalate în spații cu destinația de vestiare și în zona destinată servirii mesei, invocând scopul protejării bunurilor și a produselor societățiii, precum și al descurajării furtului”.

Autoritatea a apreciat că prelucrările datelor personale nu au fost adecvate, relevante și limitate la ceea ce este necesar în raport cu scopurile în care sunt prelucrate, încălcându-se astfel principiile Regulamentului General privind Protecția Datelor (GDPR). Autoritatea consideră că scopul declarat de operator (protejarea bunurilor, a produselor societății și descurajarea furtului) se putea realiza prin mijloace mai puțin intruzive pentru viața privată a angajaților.

Pe de altă parte, în investigația efectuată, având în vedere relația angajator-angajat, s-a reținut faptul că nu a putut fi considerat liber exprimat consimțământul persoanei vizate și nici nu a putut fi identificat alt temei legal de prelucrare – operatorul n-a putut face dovada respectării principiilor de prelucrare.

Firmei S.C. Tip Top Food Industry S.R.L i-au fost aplicate și următoarele măsuri corective:

 

Investigația a fost efectuată ca urmare a unei sesizări a unei persoane fizice.

Angajatorii pot apela la monitorizarea salariaților numai atunci când acest lucru este important pentru companie, iar introducerea monitorizării trebuie discutată în prealabil, astfel încât lucrurile să fie cât se poate de clare de la bun început.

Exit mobile version