Site icon Editia de Dimineata

Viitorul protecției datelor personale: la ce să ne așteptăm în 2021

Protecția datelor personale înseamnă să vă asigurați că informațiile dvs. sunt sigure online. Este asigurarea faptului că știți cine le vede și de ce și că păstrați controlul asupra acestora. Deoarece suntem deseori obligați să împărtășim mai multe date online, unele guverne au protejat aceste date prin legislație. Lacunele care rămân ne expun abuzului. Atâta timp cât companiile exploatează în mod liber datele noastre pentru profit și guvernele au acces la informații în moduri care nu se conformează principiilor și standardelor internaționale ale drepturilor omului, trebuie să luptăm pentru drepturile noastre de confidențialitate și protecție a datelor.


Iată modul în care protecția datelor ar putea evolua în întreaga lume în 2021, în cinci probleme cheie.


1. Guvernele și companiile vor folosi pașapoarte de imunitate și aplicații de urmărire, ca răspuns la COVID-19

Ca răspuns la pandemie, multe guverne folosesc sau propun utilizarea aplicațiilor de notificare a expunerii și de urmărire a contactelor, pentru a vedea cine ar fi putut fi infectat. În timpul unei crize globale de sănătate publică, întrebarea nu este dacă guvernele vor folosi datele noastre de sănătate pentru a combate pandemia, ci cum se va face acest lucru.

În ciuda avertismentelor susținătorilor confidențialității, unele guverne, precum cel din Bahrain, au transformat tehnologia COVID-19 în instrumente de spionaj. În Ungaria, guvernul a adoptat o legislație de urgență pentru a suspenda aplicarea unor drepturi de protecție a datelor. Mai recent, Singapore a făcut anunțul șocant că forțele de ordine ar folosi datele din aplicația TraceTogether COVID, utilizată de 80% din populație.

În 2021, va fi tot mai vizibilă dezbaterea cu privire la utilizarea așa-numitelor pașapoarte de imunitate. Pe măsură ce vaccinurile sunt distribuite în întreaga lume, guvernele iau în considerare cererea oamenilor de a utiliza un document pentru a dovedi „imunitatea” față de COVID-19. Discuția va include explorarea întrebărilor precum durata de valabilitate a acestor „pașapoarte”, ce informații ar trebui incluse în acesta și ce standarde ar trebui să se aplice pentru crearea și utilizarea acestora.


2. Țările vor promova „suveranitatea datelor”

Atunci când factorii de decizie politică vorbesc despre suveranitatea tehnologică, este adesea ca răspuns la acțiunile giganților tehnologici din SUA cum ar fi Google sau Facebook, ale căror decizii au impact asupra oamenilor din întreaga lume.

Țări precum China sau Rusia folosesc termenul „suveranitate” pentru a contracara ideea de „guvernare a Internetului”, marea rețea globală, deschisă și gratuită. În conformitate cu eforturile lor de a menține un control strâns asupra datelor cetățenilor, obiectivul acestor țări nu este de a proteja viața privată a oamenilor, ci de a-și consolida puterea și de a comite abuzuri ale drepturilor omului.


3. Autoritățile de reglementare vor analiza la comun protecția datelor și concurența pentru a controla Big Tech

În 2021, publicitatea comportamentală va rămâne o sursă principală de venituri și un motor al conținutului online. Autoritățile din domeniul concurenței din întreaga lume au analizat din ce în ce mai mult modul în care practicile de colectare a datelor de către companiile mari influențează puterea și potențialul de a abuza de poziția lor pe piață.

Ar trebui să vedem protecția datelor și concurența ca pe două fețe ale aceleiași monede. Dacă parlamentarii continuă să permită companiilor să recolteze datele noastre personale cu puține rețineri, acestea nu numai că ne afectează negativ drepturile, ci își și întăresc puterea. Pentru a evita concentrarea puterii și prejudicierea drepturilor, autoritățile din domeniul concurenței trebuie să colaboreze îndeaproape cu autoritățile de protecție a datelor și experții atunci când evaluează fuziunile dintre companii.


4. Guvernele trebuie să asigure transferuri internaționale durabile de date

În 2020, SUA și-au pierdut principalul mecanism care a permis companiilor să transfere date din UE în SUA. Cea mai înaltă Curte a UE a respins așa-numitul Scut de confidențialitate pentru că nu a oferit garanții adecvate pentru drepturile la confidențialitate și protecția datelor. Din cauza plecării sale din UE, Marea Britanie este pe cale să- și piardă accesul pe piața unică din UE și, cu aceasta, posibilitatea de a muta date personale din UE.

Ambele țări caută acum noi acorduri de transfer de date cu UE în 2021. Pentru ca acest lucru să se întâmple, SUA și Marea Britanie vor trebui să facă reforme semnificative pentru a preveni accesarea disproporționată a datelor din UE de către autoritățile din cele două țări.

Coreea de Sud va căuta, de asemenea, să-și finalizeze acordul de transfer de date cu UE. Ambele regiuni s-au apropiat de un acord în 2019. Este posibil ca mai multe țări din America Latină să fie nevoite să-și revizuiască contractele de transfer de date existente cu UE, inclusiv Argentina și Uruguay. Altele, precum Chile, pot începe discuții.

Protejarea datelor cu caracter personal înseamnă protejarea drepturilor omului. Aceste probleme nu pot fi discutate în cadrul acordurilor comerciale care iau în considerare doar valoarea economică a datelor și uită oamenii din spatele acestora.


5. Țările care nu dispun de legi puternice privind protecția datelor vor lua măsuri pentru a remedia problema

Iată țările cele mai așteptate să facă acest lucru:

Statele Unite

După mulți ani de dezbateri în SUA, 2021 ar putea fi anul în care vom vedea în sfârșit Congresul adoptând o lege federală puternică privind protecția datelor, după ce mai multe state americane au făcut acest lucru.

Tunisia

După aderarea la Convenția 108 privind protecția datelor în 2017, ne așteptam ca Tunisia să promoveze o lege modernă privind protecția datelor. Au fost proiecte și discuții și acum trebuie să meargă mai departe.

Ecuador

Ar putea fi una dintre primele țări care adoptă o lege modernă privind protecția datelor în 2021. Lucrările sunt în curs de desfășurare și există încă loc pentru îmbunătățiri.

India

A trecut mult timp, dar India pare să facă pași concreți spre adoptarea primei sale legi privind protecția datelor.


Acestea sunt doar cinci dintre problemele pe care le vedem ca tendințe pentru viitorul protecției datelor în 2021. Dar există și altele, de la recunoașterea facială la inteligența artificială, supravegherea telecomunicațiilor, supravegherea locului de muncă etc.

Exit mobile version