Site icon Editia de Dimineata

Proteo. Un câine salvator mexican moare în Turcia

„Membrii Armatei și Forțelor Aeriene mexicane sunt profund întristați de pierderea marelui nostru companion, câinele Proteo. Ți-ai îndeplinit misiunea ca membru al delegației mexicane în operațiunile de căutare și salvare a fraților noștri din Turcia. Îți mulțumim, Proteo, pentru munca ta eroică”.

Cu acest mesaj plin de durere, la primele ore ale zilei de duminică, 12 februarie, secretarul mexican al Apărării Naționale a anunțat moartea lui Proteo, unul dintre cei 14 câini care au zburat în Turcia împreună cu echipele de salvare pentru a ajuta în operațiunile de ajutorare de după cutremur.

Sedena nu a dezvăluit încă modul în care a murit Proteo, dar, potrivit unor surse neoficiale, se pare că eroul nostru a fost strivit de o alunecare de teren în timp ce își desfășura activitatea de cercetare în Ayidaman, Turcia, scrie NewsinFrance.

Pe rețelele de socializare au fost publicate mai multe mesaje de doliu.

Video omagial

Pe TikTok a fost publicat un videoclip omagial care, după câteva imagini, îl arată pe unul dintre salvatori transmițând un mesaj important companionului său cu patru picioare: „Vreau să-ți spun că sunt mândru de tine pentru că ai fost întotdeauna un câine puternic, un câine muncitor care nu a renunțat niciodată. Acum, trebuie doar să-ți mulțumesc pentru că m-ai susținut, îmi voi aminti mereu de tine. Sper ca tot Mexicul să își aducă aminte de tine, nu te voi uita niciodată. Într-o zi ne vom întâlni din nou”.

Cu câteva ore înainte de anunțul morții tragice a lui Proteo, Balam, un alt câine din echipa mexicană, a devenit mândria țării pentru că a salvat viața unei femei de 40 de ani care rămăsese blocată sub dărâmături.

Mexicul a trimis în Turcia 14 câini salvatori de înaltă specializare – Balam, Orly, July, Rex, Territorio, Timba, Barato, Balanceo, Bureta, Biosfera, Tardío, Kiara, Teología și regretatul Proteo -, unii dintre ei cu o carieră lungă în depistarea persoanelor sub dărâmături în urma cutremurelor. În Mexic, câinii au jucat un rol important după cutremurul din 2017 și au câștigat inimile mexicanilor prin minunile pe care le-au făcut.

Frida, un labrador retriever în serviciul Marinei Militare, care a murit de bătrânețe anul trecut, s-a remarcat prin faptul că a salvat, de-a lungul carierei sale, 12 vieți omenești între Mexic, Haiti, Guatemala și Ecuador și, de asemenea, prin descoperirea a 40 de cadavre . În mass-media a apărut o fotografie în care Frida apare cu pantofi de protecție antiderapanți, în patru labe și cu ochelari de protecție.

Exit mobile version