Site icon Editia de Dimineata

Proteste în estul Germaniei față de prețurile ridicate

Protestele la adresa preţurilor ridicate la energie şi a consecinţelor războiului din Ucraina iau amploare în estul Germaniei. În așteptarea iernii, toată Europa tremură. Dependența de gazele naturale rusești, dar și creșterea fără precedent a inflației, creează mari probleme.

Potrivit estimărilor poliţiei, peste 100.000 de persoane au manifestat pe străzi la zeci de mitinguri organizate, în această săptămână, în mai multe landuri federale, de Ziua Unităţii Germane.

Numai în landul Turingia aproximativ 38.000 de persoane au participat luni la 42 de demonstrații, potrivit autorităților din Erfurt. Față de în urmă cu o săptămână, numărul protestatarilor a crescut cu aproximativ 10.000, relatează corespondentul Radio România Actualități în Germania, Vlad Draghicescu.

În orașul Gera, peste 10.000 de oameni au luat parte la o demonstrație căreia i s-a alăturat liderul de land al formațiunii radicale de dreapta, Alternativa pentru Germania, Björn Höcke, în Turingia. Partidul său este pus sub monitorizare de Protecția Constituției.

În Saxonia, Ministerul de Interne a vorbit despre aproximativ 32.000 de persoane care au luat parte luni la 109 adunări de protest. Alţi 14.500 de oameni au protestat în Saxonia superioară, între care 2.500 la Magdeburg.

Potrivit poliției, organizatorii au provenit atât din alianțele care au demonstrat împotriva măsurilor luate în pandemie, cât şi din spectrul politic de stânga.

La Leipzig a avut loc o acțiune a câtorva mii de oameni sub sloganul „Pentru pace, libertate și autodeterminare” aparținând Mișcării Querdenker, anticonformiştii, care s-a impus ca principala voce critică împotriva restricțiilor sanitare.

La proteste a fost abordată o gamă largă de subiecte: de la politica energetică a Guvernului federal, abolirea vaccinării obligatorii în domeniul îngrijirii medicale şi a tuturor restricţiilor antipandemia de COVID-19 până la deschiderea gazoductului Nord Stream 2.

Protestele au fost paşnice, însă pe fondul preţurilor la energie, pe alocuri de cinci până la zece ori mai mari decât înainte de criză, protecţia Constituţiei avertizează asupra înmulţirii tulburărilor sociale în sezonul rece.

Germania, prima economie europeană, plăteşte scump pentru dependenţa crescută de gazele naturale venite din Rusia, care acopereau 55% din necesar.

În același timp, se confruntă o inflație mare, de 10%. Este cea mai ridicată valoare din ultimele șapte decenii.

Exit mobile version