Site icon Editia de Dimineata

Puii de urși, la adăpost! Singurul centru pentru ursuleți orfani din Europa se află în România

În România este singurul orfelinat pentru puii de urs din Europa.

În Harghita, în Munţii Hăşmaş la marginea Parcului Naţional Cheile Bicazului sunt aduși puii orfani, iar ei sunt hrăniți cu drona în aşa fel încât contactul cu oamenii să fie minim, apoi după maxim 2 ani sunt eliberaţi în sălbăticie.

Orfelinatul pentru ursuleţi a fost înfiinţat în anul 2004 de către Leonardo Bereczky, proiectul fiind singurul de acest tip din Europa şi singura şansă pe care urşii orfani o au ca să ducă o viaţă normală în sălbăticie. Până acum, acest proiect a reintrodus în sălbăticie, cu succes, aproximativ 150 de ursuleţi orfani”, a spus Gabriel Galgoczy, care lucrează la orfelinat, potrivit descopera.ro.

Puii sunt aduşi din toata ţara, cu acord administratorului zonei unde au fost găsiţi, iar de obicei conducerea orfelinatului este anunţată de către autorităţi, localnici sau alte ONG-uri. În țara noastră, mulți pui rămân orfani din diverse motive, dar principalul fiind deranjul ursoaicei din bârlog cauzat de exploatările forestiere.

Orfelinatul găzduieşte 12 pui de urs care au cam 9-10 luni şi urmează să fie eliberaţi. La sfârşitul verii am eliberat 7 pui, care au ajuns în 2018 în grija noastră şi au finalizat cu succes procesul de reabilitare în acest an. În medie, 10 pui de urs ajung la noi în fiecare an şi putem găzdui fără probleme 20 de ursuleţi. Avem şi un ţarc de rezervă pentru cazul în care avem un an mai plin, dar nu am ajuns la capacitate maximă niciodată”, a subliniat Galgoczy.

sursa foto: realitateadeprahova.net

Exit mobile version