Site icon Editia de Dimineata

Putin a băgat Finlanda în NATO. Țara nordică a decis aderarea la Alianță „fără întârziere”. Urmează Suedia!

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, și premierul Sanna Marin au declarat joi că țara ar trebui să solicite aderarea la NATO „fără întârziere”, scrie CNBC.

Finlanda a avut o politică de neutralitate militară de zeci de ani, care ar lua sfârșit dacă ar deveni membru cu drepturi depline al alianței militare.

În declarația comună, Niinisto și Marin au spus: „Aderarea la NATO ar consolida securitatea Finlandei. În calitate de membru al NATO, Finlanda ar consolida întreaga alianță de apărare. Finlanda trebuie să depună fără întârziere cererea de aderare la NATO. Sperăm că pașii naționali care mai sunt necesari pentru a lua această decizie vor fi făcuți rapid în următoarele zile.”

De la invazia rusă din Ucraina din februarie, sprijinul public pentru aderarea la NATO în Finlanda a sărit de la aproximativ 30% la aproape 80% în unele sondaje, scrie CNN.

Aprobarea finală, luni

Anunțul de joi este cel mai puternic semn de până acum că Finlanda va face o cerere oficială de aderare la NATO. Guvernul va dezbate această chestiune în weekend, iar Parlamentul finlandez este așteptat să dea aprobarea finală pentru cerere încă de luni.

În același timp, există riscul ca demersul de la Helsinki să declanșeze o agresiune din partea Rusiei, unde președintele Vladimir Putin și-a exprimat opoziția față de extinderea NATO.

Finlanda are o graniță comună de 830 de mile cu Rusia; dacă se alătură alianței militare, granița terestră pe care Rusia o împarte cu teritoriile NATO s-ar dubla aproximativ (Rusia are granițe terestre cu 14 țări, iar cinci dintre ele sunt membre NATO: Letonia, Estonia, Lituania, Polonia și Norvegia).

Finlanda și-a revizuit politica de securitate în urma invaziei Rusiei în Ucraina, care a arătat că Kremlinul este dispus să atace o națiune vecină. Finlanda a mai fost invadată în trecut – în 1939, Uniunea Sovietică a atacat Finlanda în ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Războiul de iarnă.

Se pregătește Suedia

Guvernul Suediei intenționează să depună săptămâna viitoare o cerere de aderare la NATO, urmând astfel exemplul vecinului său, Finlanda, care și-a rescris politica de securitate de după cel de-al Doilea Război Mondial în urma invaziei Rusiei în Ucraina, a anunțat cotidianul Expressen, citat de Reuters.

Parlamentul Suediei va dezbate luni situația de securitate, iar premierul Magdalena Andersson va convoca apoi o ședință specială a cabinetului, în cadrul căreia va fi luată decizia oficială de a depune cererea, a precizat Expressen, citând surse anonime.

 

Exit mobile version