Site icon Editia de Dimineata

Putin așteaptă iarna. Winter is Comming, Don’t Be Stupid

Istoricul Mădălin Hodor, cercetător la Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS), crede că Vladimir Putin joacă la trecerea timpului, așteptând un aliat mereu fidel: iarna.

Textul de mai jos a fost preluat din contul său de Facebook.

 

Putin așteaptă iarna. Aliatul dintotdeauna al rușilor. Bine, cu excepția războiului cu Finlanda, dar acolo au dat de unii și mai prieteni cu iarna decât ei. Dar în general iarna a fost aliatul lor mai tot timpul. Rușii au iarna.

Deci așteaptă iarna. Probabil multi se uită la situația militară de pe front zilele astea. Dar situația militară nu mai este cea mai importantă bătălie a războiului. Putin a mutat războiul în inima Europei. Strânge încet șurubul și așteaptă. Ce așteaptă? Pai sa vedem.

Economia rusă s-a comportat până acum mult mai bine decât se așteptau analiștii occidentali. GDP-ul Federației Ruse a scăzut cu patru procente, anumite industrii au pierderi, dar in general lucrurile sunt sub control. Banca Centrală a stabilizat rubla, se găsește mâncare,  lumea își vede de viață. Rușii nu au nicidecum senzația că trăiesc într-un război. Putin are grija sa nu simtă asta. Pe la începutul războiului mulți sperau că o să existe o revoltă internă. Am spus de atunci că nu va fi. Era doar de doi lei speranța unora că se va rezolva fără să ne afecteze cu adevărat.

Federația Rusă vinde mai mult petrol și gaz acum, decât o făcea la începutul războiului. Și, cel mai important, pretul nu a scăzut. Ba a crescut, in ciuda eforturilor consistente, in special ale americanilor, de a-l scădea. Aritmetică simplă valabila din perioada sovietică: cu cât prețul petrolului și gazelor este mai mare cu atât mai fericit este Kremlinul. Scade, abia atunci au o problemă. O economie care își trage majoritatea profitului din export de materie primă funcționează în parametri destul de simpli.

Acum. Nu este de susținut nici varianta că sancțiunile sunt inutile. Că nu sunt deloc. Ele au început să lovească sectoarele economice de vârf, cele mai dependente de tehnologia vestică. Doar că deocamdată Putin poate face fata fără ele. Autoritatile permit acum achiziționarea de automobile fara airbag-uri, se cumpără mai puține autoturisme de lux, se stă pe lista de așteptare pentru mașini de spălat și alte electrocasnice. Impactul e masiv, dar este lent. Până se duce în jos mai trece timp.

Totul tine de timp de fapt. Ca in 1941 in fata Moscovei, strategia lui Putin nu mai este să câștige repede, ci sa reziste un pic mai mult decât adversarul. Sancțiunile se vor simți la anul, el poate transa in iarna asta.

Și nu. Problema nu este daca Federația Rusă va închide conductele (nu le va inchide, pentru că ar însemna să se spânzure singura) ci prețul.

Strategia lui Putin este sa creasca din ce in ce mai mult prețul. Crește prețul, toate cresc. Cresc prețurile în Europa, creste nemulțumirea socială. Creste nemulțumirea socială, cresc procentele idioților utili ai Moscovei. Care vor incerca să scoată lumea în stradă. Revolta sociala, instabilitate politică. Game over pentru Europa Occidentală. Disensiuni, tensiuni între aliați. Restul vine de la sine.

Ar fi bine sa ne pregătim. Războiul a ajuns la noi, chiar dacă ne uităm pe hărțile de la televizor și vedem că luptele se dau departe. Abia acum vom vedea daca suntem pregătiți de război. Mare atenție la ce susținem și în ce direcție se va duce nemulțumirea noastră, căci o să fim nemulțumiți, asta e sigur. Pentru că nu trebuie sa fii neapărat un propagandist pe fata al Moscovei că sa ii faci agenda lui Putin. Cei mai utili dintre idioții utili ai Moscovei in momentul asta sunt cei care crează instabilitate crezând cu tărie că acționează cu buna credință. Pentru că genul ăsta de revoluționari de carton nu sunt interesați de imaginea de ansamblu, ci doar de cauza lor. Sau urmăresc interesele lor de moment. Cam ca intelectualii francezi care vorbeau cu admiratie despre comunism și cât de justă este o așa ideologie, dar încă nu văzuseră că în spate vine Gulagul.

Exit mobile version