Site icon Editia de Dimineata

Putin, cocoțat pe turnul rafinăriei Lukoil din Ploiești. Președintele LUKOIL a demisionat

Activiștii Greenpeace au anunțat că au organizat un protest pașnic seara trecută. Aceștia au proiectat, în noaptea de miercuri spre joi, chipul președintelui rus Vladimir Putin și mesaje împotriva invaziei ruse din Ucraina pe unul dintre turnurile de răcire ale rafinăriei Lukoil din Ploiești.

Totodată, au mai fost proiectate mesajele ”Stop Combustibili Fosili, Stop Putin! Stop combustibili fosili din Rusia!, Energie verde pentru pace”.

Activiștii atrag atenția că solidaritatea reală cu Ucraina înseamnă ca Guvernul României și Ursula von der Leyen să oprească importurile tuturor combustibililor fosili rusești.

Fiecare companie de combustibili fosili care provine din Rusia e pătată de sângele civililor uciși în invazia Ucrainei. Dacă vrem cu adevărat să îi ajutăm pe cei fugiți din calea războiului și să oprim masacrul din orașele ucrainene, atunci trebuie să renunțăm imediat la gazul, petrolul și cărbunele rusesc”, este argumentul Greenpeace România.
”Compania Lukoil are operațiuni în zeci de țări din întreaga lume și este a doua cea mai mare companie petrolieră a Rusiei, după gigantul de stat Rosneft”, arată organizația de mediu.
De la compania-mamă vin vești interesante.
Preşedintele grupului petrolier rus, Vagit Alekperov, a demisionat anticipat din funcţie, a anunţat joi al doilea mare producător de petrol din Rusia, după ce la începutul lunii martie Alekperov a făcut un apel pentru oprirea imediată a ofensivei ruseşti în Ucraina, informează AFP, preluată de agerpres.ro.

„Preşedintele Consiliului de Administraţie al Lukoil, Vagit Alekperov, a informat compania despre decizia sa de a demisiona din funcţia de membru al consiliului director şi preşedinte”, a anunţat al doilea mare producător de petrol din Rusia într-un comunicat de presă.

Compania Lukoil nu a dezvăluit motivele pentru care Vagit Alekperov a demisionat. În vârstă de 71 de ani, Alekperov conducea Lukoil din 1993 şi la data de 31 martie 2022 deţinea 3,12% din acţiunile companiei, la care se adaugă un alt pachet de 5,43% din acţiunile Lukoil prin intermediul unor trusturi şi fonduri mutuale.

Cu o avere de 10,5 miliarde de dolari, Vagit Alekperov este al 10-lea cel mai bogat om din Rusia, potrivit revistei Forbes.

Anunţul intervine la o săptămână după ce miliardarul a fost plasat pe lista personalităţilor ruseşti sancţionate de Marea Britanie. Numeroşi oligarhi şi înalţi oficiali ruşi au fost sancţionaţi de ţările occidentale iar averile lor a fost îngheţate însă Vagit Alekperov este primul preşedinte al unui grup energetic din Rusia care a demisionat.

Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.

Exit mobile version