Site icon Editia de Dimineata

Putin este îngrijorat. Din cauza războiului, oficialii ruși beau din ce în ce mai mult alcool

“Trebuie promovat un stil de viață sănătos. Trebuie să ne ocupăm pur și simplu de această problemă, să nu renunțăm la ea, să nu ne gândim că este un lucru secundar, chiar dacă bărbații beau și vor continua să bea”.

Această declarație a fost făcută la mijlocul lunii august de Vladimir Putin la întâlnirea cu Aleksandr Avdeev, șeful interimar al regiunii Vladimir.

Cu câteva zile înainte, Putin se întâlnise cu un alt guvernator, Aleksandr Sokolov, șeful regiunii Kirov, unde abordase aceeași problemă – „nivelul ridicat de alcoolizare a populației” din orașele monoindustriale din regiune.

O problemă “evitată”

Putin nu mai vorbise niciodată până atunci atât de des despre problemele legate de dependența de alcool din Rusia. Unul dintre rarele sale comentarii pe această temă a venit în timpul unei conferințe de presă tradiționale în 2016. Un jurnalist l-a întrebat apoi pe președinte despre lupta împotriva traficului ilegal de alcool industrial – după ce 77 de locuitori din Irkuțk au fost otrăviți mortal de Boyaryshnik. Putin a răspuns spunând că „alcoolizarea” este într-adevăr o „problemă” pentru Rusia. Cu toate acestea, el a adăugat imediat, cu optimism, că, de exemplu, oamenii din țările nordice beau la fel de mult (afirmație contrazisă de statistici nr).

Dilemă

Ceea ce face ca declarațiile lui Putin la întâlnirile cu guvernatorii să fie și mai ciudate este faptul că nici regiunea Vladimir, nici regiunea Kirov nu se numără printre regiunile cu cele mai mari rate de alcoolism în rândul populației. Ministerul rus al Sănătății nu oferă statistici privind acest indicator pentru toate regiunile, dar agenția a precizat că situația este cea mai gravă în Orientul Îndepărtat și în nordul țării, precum și în regiunea Penza. Cu toate acestea, președintele nu a vorbit cu guvernatorii lor despre „alcoolizarea populației”.

Sursa Meduza, apropiată Kremlinului, a explicat că menționarea acestui subiect a fost o surpriză și pentru guvernatori, deoarece nu se află „nici măcar în top zece probleme” în aceste regiuni: „Nu este ceva care să îngrijoreze oamenii. Potrivit sursei Meduza, Sokolov și Avdeev au fost nedumeriți – și nu au înțeles de ce președintele a adus brusc în discuție acest subiect. Dezlegarea dilemei

Purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov, a declarat pentru Meduza că declarațiile lui Putin au legătură cu faptul că regiunile lui Sokolov și Avdeev „nu sunt în pas cu tendința generală” din ultimii ani de a reduce consumul de alcool în Rusia.

Explicație

Cu toate acestea, alte două surse Meduza apropiate administrației prezidențiale ruse insistă asupra faptului că Putin nu a făcut acest lucru din cauza statisticilor. Potrivit acestora, președintele a început să acorde o atenție deosebită acestei probleme deoarece oficialii ruși au început să consume alcool mult mai des și semnificativ mai mult pe fondul războiului din Ucraina. Putin este îngrijorat în special de starea „unor persoane din cercul său intim”, au subliniat sursele Meduza.

„Oamenii își eliberează stresul în acest fel încă din februarie. Miniștri, adjuncții lor, chiar și unii vicepremieri, angajați ai administrației prezidențiale și ai Consiliului de Securitate, unii șefi de companii de stat, guvernatori”, spune una dintre surse. De asemenea, el a remarcat că principalul motiv al acestui „stres” are legătură cu daunele reale provocate Rusiei de invazie și de sancțiuni – în timp ce Putin ar crede că oficialii ar trebui să facă față cu ușurință acestor dificultăți.

După cum a scris anterior Meduza, aproape nimeni dintre oficialii ruși nu știa înainte de 24 februarie că președintele a decis să lanseze un război la scară largă cu Ucraina, astfel că mulți dintre ei au fost complet pierduți și „nu au știut ce să facă” în primele luni ale războiului.

Disciplina are de suferit

În același timp, doi interlocutori Meduza apropiați Kremlinului remarcă faptul că, potrivit observațiilor lor, eșecurile Rusiei pe front nu au niciun efect asupra atitudinii oficialilor și a managerilor de top față de alcool: „Au propriul război, propriile probleme”.

Sursele Meduza consideră că situația consumului de alcool în rândul liderilor și oficialilor de top din Rusia a început să-l îngrijoreze pe Putin, deoarece „disciplina a început să aibă de suferit”: „Cineva dispare înainte de un eveniment important, cineva raportează în mod nearticulat și confuz. Publicul larg vede deja acest lucru.”

Interlocutorii consideră că Putin nu are intenția de a-i concedia pe cei care au greșit: „Deocamdată vor fi doar aluzii și mustrări blânde.”

Totuși, dacă va continua, situația s-ar putea schimba: sursele Meduza susțin că, în urmă cu câțiva ani, un guvernator rus și-a pierdut deja postul tocmai din cauza dependenței de alcool.

Putin nu mai bea aproape deloc

Putin însuși, potrivit presei, nu mai bea aproape deloc (spre deosebire de anii studenției, când, se pare că era un consumator convins). Dar, de exemplu, el a descris public cum și-a sărbătorit odată ziua de naștere cu președintele Chinei, Xi Jinping: „Nu o voi ascunde, am băut un shot de vodcă, am tăiat niște cârnați”, a povestit el.

În 2020, Putin a declarat: „Încerc să nu beau bere în ultima vreme. Îmi crește burta.”

Exit mobile version