Site icon Editia de Dimineata

Putin nu arată bine…dar nu e Parkinson!

O înregistrare video publicată de Kremlin la sfârșitul săptămânii trecute îl arată pe Putin într-o stare de sănătate aparent proastă. Fața sa era vizibil umflată. Este celebrul filmuleț în care ministrul Apărării Șoigu îi dă raportul, iar el se ține cu mâna dreaptă de masă.

“Parkinson” au spus mulți. Tabloidele britanice au sărit pe subiect, unii politicieni și analiști au îmbrățișat acest „adevăr”, a fosat consultat chiar un expert al limbajului corporal.

Dar nici un medic, atarge atenția Deutsche Welle.

„Este puțin probabil ca adevărații neurologi să comenteze, deoarece sunt învățați să nu emită vreo opinie medicală despre persoane care nu sunt pacienții lor”, a declarat pentru DW John Hardy, neurogenetician la Institutul britanic de cercetare a demenței.

Subliniind faptul că este neurogenetician, nu neurolog, Hardy și-a împărtășit părerea despre starea lui Putin în calitate de persoană care a studiat bolile cerebrale.

„Din punctul meu de vedere, nu există niciun semn de parkinsonism”, a spus el. „Nu arăta bine… dar nu era vorba de boala Parkinson”.

Ray Chadhuri, un neurolog de la Universitatea din Londra, a fost de acord. „Dacă mă uit la clipul scurt, nu pot găsi nicio dovadă pe care să o pot lega de parkinsonism la Putin”, a declarat Chadhuri.

40 de simptome, diferite de la un pacient la altul

Caroline Rassell, director executiv al Parkinson’s UK, a fost de aceeași părere cu Hardy atunci când i s-a cerut o opinie de expert cu privire la clipuri.

Ea a spus că Parkinson este o afecțiune complexă, cu peste 40 de simptome, de la cele fizice la cele psihice, și că, prin urmare, este imposibil de diagnosticat printr-un clip video de 12 minute.

„Afectează fiecare persoană în mod diferit”, a spus Rassell. „Neexistând un test de diagnostic definitiv, este ceva ce poate fi confirmat doar după examinarea de către un neurolog sau un specialist. Presa și speculațiile online nu sunt de ajutor”, a concluzionat ea.

Exit mobile version