Site icon Editia de Dimineata

Putin pregătește o contraofensivă masivă, cu 700.000 de soldați. S-ar putea întâmpla curând

Se pare că Rusia se pregătește pentru o nouă ofensivă în urma căreia 700.000 de soldați ar putea intra în Ucraina. De altfel, Ucraina a avertizat în timpul iernii că forțele lui Vladimir Putin se vor pregăti pentru un nou atac în 2023, scrie The Sun.

Au trecut aproape 11 luni de când Putin a invadat Ucraina – trimițându-și forțele să se reverse peste graniță pentru a avansa spre Kiev. Dar nu a fost „operațiunea militară specială” de câteva zile pe care Putin și oamenii săi au sperat-o.

Iar acum, peste 117.000 de ruși zac morți pe câmpurile de luptă noroioase din Ucraina. Războiul a făcut ca forțele lui Putin să fie respinse, iar orice speranță de victorie rapidă s-a scufundat pe fundul Mării Negre.

Un milion de combatanți

Dar, în ciuda pierderilor uluitoare – se știe că armata rusă are mai mult de un milion de oameni, cu încă două milioane de rezerviști care ar putea fi chemați la datorie.

Iar șeful apărării lui Putin, Serghei Șoigu, a anunțat că intenționează să mărească numărul personalului activ la un milion și jumătate începând cu 2023.

Cu atât de multe trupe încă pregătite să se întoarcă împotriva Ucrainei, există încă loc pentru o escaladare majoră din partea rușilor.

Viitorul lui Putin este acum legat de succesul sau eșecul său în război – cu zvonuri care se învârt în jurul sănătății sale și temerile sale privind o lovitură de stat.

Și, potrivit rapoartelor, acesta s-ar putea pregăti pentru încă o mare lovitură pentru a încerca să învingă Ucraina.

Alți 500.000 de recruți

Kievul a avertizat că Rusia se pregătește să cheme încă 500.000 de recruți pentru a-și reîmprospăta armata decimată – în plus față de cei 300.000 care au fost chemați în octombrie.

Publicația rusă Volia Media a relatat că Rusia s-ar putea pregăti pentru o nouă ofensivă care ar putea implica până la 700.000 de soldați.

Raportul Volia nu a fost confirmat de Rusia, Ucraina sau de surse de informații occidentale.

Dar vine pe fondul unei avalanșe de speculații cu privire la ceea ce se va întâmpla în continuare în război – cu Rusia în mod constant pe picior greșit, în ciuda câștigurilor recente din Soledar.

Al doilea val de mobilizare

S-a sugerat că Putin ar putea anunța un al doilea val de mobilizare în masă pentru a-și întări armata, iar jocurile de război au fost în desfășurare între Belarus și Rusia. Trupele și forțele rusești continuă să se deplaseze în fostul stat sovietic condus de ultimul dictator european, Aleksandr Lukașenko.

Și încă mai rămân întrebări dacă Putin va face presiuni asupra Belarusului pentru a se alătura în mod oficial războiului împotriva Ucrainei. Publicația – care citează surse din cadrul armatei ruse – susține că noul atac s-ar concentra asupra orașelor Lutsk și Lviv din vestul Ucrainei.

Strategie

Rusia ar putea încerca să taie coridorul care leagă Kievul de Occident prin capturarea zonei din apropierea graniței cu Polonia.

Iar creierul noului plan ar fi generalul Valeri Gherasimov. Se vehiculează pe scară largă că numirea sa este considerată a fi precursorul unei noi ofensive – oricum ar arăta aceasta.

Gherasimov – șeful Statului Major General – a primit controlul direct al invaziei lui Putin, suplinindu-l pe comandantul anterior, „generalul Armageddon” Serghei Surovikin.

S-a raportat în altă parte că Putin i-a ordonat lui Gherasimov să facă progrese semnificative până în martie – inclusiv să preia controlul asupra Donbasului până atunci.

Publicația Volia a raportat că Gherasimov crede că atacarea regiunilor vestice ar putea pune capăt războiului prin forțarea unei capitulări din partea Ucrainei.

Dar, după cum arată ultimele 11 luni – rușii au subestimat în mod constant Kievul și au supraestimat capacitatea forțelor lor fărâmițate.

Se presupune că planul lui Gherasimov ar fi fost semnat de Putin.

Iar generalul a cerut să conducă personal operațiunea, pentru a nu repeta eșecurile din februarie.

Ce spun britanicii

Rusia studiază posibilitatea desfăşurării în Ucraina a unui număr mic dintre noile sale tancuri T-14 Armata, a afirmat joi Ministerul britanic al Apărării în buletinul său zilnic despre situaţia de pe frontul din Ucraina, potrivit EFE, preluată de agerpres.ro.

Londra argumentează că dispune de imagini cu un număr de tancuri T-14 într-o tabără de antrenament la sfârşitul lunii decembrie în sudul Rusiei, utilizată de obicei pentru activităţile de dinaintea desfăşurării pe teren în Ucraina.

Anterior, media ruse proguvernamentale sugeraseră o astfel de posibilitate, dar nu se ştie încă dacă astfel de vehicule blindate se află deja în Ucraina.

Atac și dinspre Belarus. Ceea ce urmează ar putea fi un măcel

Se pare că planul este similar cu ceea ce au încercat rușii să facă la începutul războiului, să ia cu asalt Ucraina.

Gherasimov ar fi pregătit soldații din Belarus pentru atacul asupra Luțkului și Lvivului, iar unitățile staționate în regiunea rusă Belgorod pentru un atac asupra Harkovului.

Posibil ca noua ofensivă ar putea începe în câteva săptămâni.

“Întotdeauna a vrut să lupte ca în Marele Război Patriotic [al Doilea Război Mondial]”, a declarat o sursă care îl cunoaște personal pe Gherasimov, potrivit Volia. „Astfel încât diviziile să meargă pe câmp, artileria să niveleze orașele cu pământul, iar el să aibă sute, nu zeci de mii de combatanți”.

Publicația și-a încheiat raportul spunând că măcelul din Ucraina ar putea atinge o amploare care „nu a mai fost văzută de la începutul războiului” pe 24 februarie.

Raportul nu este confirmat – dar oferă o privire înfricoșătoare asupra a ceea ce ar putea plănui Putin într-o încercare disperată de a câștiga – sau cel puțin de a progresa – războiul și de a-și salva propria piele.

Grupul de reflecție american The Institute for the Study of War (ISW) a avertizat că Putin ar putea anunța o nouă mobilizare în câteva zile – sau „declara oficial război” Ucrainei.

Experții ISW au declarat că lui Putin îi place să folosească date simbolice pentru a se adresa poporului rus – iar aniversările din jurul Leningradului ar putea fi un moment perfect pentru acesta.

Avertismente permanente

Ucraina a avertizat în mod constant cu privire la o nouă ofensivă rusă, președintele ucrainean erou Volodimir Zelenski făcând apel la Occident să le trimită mai multe arme.

„Rusia pregătește un nou efort pentru a prelua inițiativa în război”, a declarat el luni. „Acest lucru nu face decât să sublinieze cât de important este să ne coordonăm eforturile… și să accelerăm procesul de luare a deciziilor”.

Ucraina le-a cerut joi aliaţilor săi occidentali ‘să-şi sporească substanţial’ livrările de armament pentru ca armata sa să poată face faţă trupelor ruse, adresându-se în special unui număr de 12 ţări, între care Germania şi Turcia, care dispun de tancuri Leopard pe care Kievul le solicită în mod constant.

Acest apel survine în ajunul unei reuniuni cruciale a Grupului de Contact pentru Ucraina la Ramstein, în Germania, pentru coordonarea în continuare a ajutorului destinat Kievului într-un moment în care armata rusă îşi aruncă forţele în bătălia de la Bahmut (est).

Exit mobile version