Site icon Editia de Dimineata

O răceală doar? Simptomele ciudate ale COVID-19: căderea părului, AVC, leziuni vasculare

De la începutul pandemiei, nu de puține ori ați auzit în jur sau poate chiar ați gândit asta : COVID-19 ăsta nu e decât o răceală mai puternică. Ei bine, realitatea din teren vă contrazice, căci simptomele acestei boli, precum și forma sa lungă (long COVID) o fac cu totul diferită de ceea ce ne-am aștepta de la o afectare respiratorie.

Tuse, febră, stare de oboseală, durere în gât, dificultăți de respirație sau pierderea gustului și a mirosului – sunt cele mai frecvente simptome care pot indica îmbolnăvirea de COVID-19. Care sunt însă cele mai ciudate simptome întâlnite la pacienții COVID?

Medicii consultați de HotNews.ro vorbesc despre pacienți complet asimptomatici care rămân cu sechele importante, despre probleme vasculare frecvente și despre pacienți COVID care au suferit accidente vasculare cerebrale fără să aibă anterior niciun fel de simptome respiratorii.

Am avut foarte mulți pacienți COVID cărora le-a căzut părul„, afirmă prof. dr. Roxana Nemeș, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, șeful Laboratorului de Explorări Funcționale respiratorii speciale din acest spital și președintele Societății Române de Pneumologie.

Să nu uităm că printre primele persoane care au făcut cunoscut acest simptom a fost actrița Alyssa Milano, ea publicând un videoclip în care apărea pieptănându-și părul și umplând peria de păr. Era mai la începutul pandemiei, în vara lui 2020, iar afirmațiile ei au surprins. La momentul respectiv nimeni nu știa că acesta chiar este un simptom, în multe dintre cazuri. Între timp, în grupurile pacienților de COVID sau ales celor vindecați, pe rețelele de soializare, s-au înmulțit cazurilor celor care prezentau același simptom.

„Pierderea părului, am auzit la coafor că s-a discutat îndelung această problemă între doamne”, confirmă și subliniază prof. dr. Simona Rednic, medic primar Medicină Internă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca și președintele Socității Române de Reumatologie.

Nici pierderea gustului și a mirosului, interpretate inițial ca simptome banale, nu sunt ceea ce par. Pierderea gustului și a mirosului reprezintă, în realitate, un simptom neurologic: „Gândiți-vă numai că unul dintre cele mai comune simptome a fost pierderea gustului și a mirosului. Acesta este un simptom neurologic. Este doar icebergul a ceea ce se întâmplă în sistemul nervos central„, subliniază prof. dr. Simona Rednic, medic primar Medicină Internă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca și președintele Socității Române de Reumatologie.

Un alt fenomen care le dă bătăi de cap atât pacienților, cât și medicilor, este reprezentat de leziunile vasculare provocate de boala COVID: „Am avut pacienți, inclusiv în pediatrie, care au multe leziuni vasculare, în special la nivelul membrelor inferioare”, povestește prof. dr. Roxana Nemeș, medic primar pneumologie la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București și președintele Societății Române de Pneumologie.

„Sunt și pacienți care fac accidente vasculare cerebrale și atât, fără să aibă afectare pulmonară. Secțiile de neurologie au fost pline de accidente vasculare cerebrale”, subliniază medicul Roxana Nemeș.

„Sunt leziunile vasculare per se și trombozele. În plus, diabeticii au fost foarte afectați, a fost urgie, tot ce a însemnat supraponderabilitate, obezitate, diabet zaharat”, adaugă dr. Roxana Nemeș.

De asemenea, sunt pacienți total asimptomatici care rămân cu sechele importante după vindecare, mai spune medicul Roxana Nemeș.

Practic, boala COVID poate îmbrăca toate formele posibile, de la asimptomatică sau minim simptomatică până la amenințătoare de viață, afirmă medicul Simona Rednic.

„Ani de zile de acum înainte, ar putea să vină oameni cu diverse simptome, legate de cele mai diverse organe – oboseli, dureri musculare, tulburări neurologice minore, oboseală, amorțeli, tulburări de memorie – începem să le atribuim COVID-ului și nu altor cauze. Ar putea fi tot mai mulți pacienți”, completează și Nicolae Rednic, medic primar Medicină Internă la Cluj.

În plus, pacienții cu boli psihiatrice sunt mai expuși riscului de a dezvolta o formă severă de Covid-19 și de a muri din cauza acesteia, arată un studiu al specialiștilor. De aceea, autorii studiului, fundația FondaMental, o rețea de cercetători privind bolile psihiatrice, cer vaccinarea cu prioritate a acestor pacienți,

Pericolul tăcut: sindromul long COVID

În literatura de specialitate se vorbește mult în acest moment și despre riscul de sindroame long COVID – sechele care rămân la pacienții care au trecit prin boală, atrage atenția și medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București.

„Avem șanse să dezvoltăm o formă ușoară de boală sau moderată cel mult, dar întrebarea care se pune este ce se întâmplă în viitor cu persoanele care trec prin boală. Pentru că 10% până la 20% dintre pacienții care fac COVID rămân cu acest sindrom long COVID, care în cazul pacienților cu forme ușoare și moderate se duce mai mult către simptomatologie neurologică pe termen lung – dureri de cap, astenie, dureri musculare, o stare de disconfort fizic. Este o patologie despre care nu știm aproape nimic în acest moment.”

„De asemenea, sunt câteva semne de întrebare care se pun legate de prezența autoanticorpilor, după trecerea prin boala COVID, autoanticorpi care pot declanșa, dar încă datele sunt preliminare, manifestări surprinzătoare, care seamănă cu declanșarea unor boli autoimune. Din nou, nu putem spune multe, pentru că sunt studii care abia au început să fie derulate pe loturi de pacienți, dar care se pare că au legătură cu trecerea prin infecția COVID, indiferent de forma de COVID pe care o faci”, avertizează medicul Beatrice Mahler.

Exit mobile version