Site icon Editia de Dimineata

O rachetă de la SpaceX se va lovi de Lună în martie

O rachetă a companiei private SpaceX se află pe un curs de coliziune cu Luna, după ce a petrecut aproape şapte ani zburând prin spaţiu. Racheta a fost lansată din Florida, în februarie 2015, ca parte a unei misiuni interplanetare de a trimite un satelit meteorologic spaţial într-o călătorie de un milion de kilometri.

După ce a finalizat o ardere lungă a motoarelor sale şi a trimis observatorul climatic în drumul său spre aşa-numitul punct Lagrange, a doua treaptă a rachetei a fost abandonată. Racheta se afla la o înălţime suficient de mare și nu mai are destul combustibil pentru a reveni în atmosfera terestră, dar nici nu are energia necesară pentru a scăpa de gravitaţia sistemului Pământ-Lună, aşa că a urmat o orbită oarecum haotică din februarie 2015.

Observatorii spaţiali cred că racheta este pe cale să se intersecteze cu Luna la o viteză de aproximativ 2,58 km/s în câteva săptămâni. Este foarte probabil ca partea superioară a rachetei Falcon 9 să lovească partea îndepărtată a Lunii, în apropierea ecuatorului, pe 4 martie. Este primul caz neintenţionat de ciocnire cu Luna.

Locul exact în care va lovi racheta rămâne neclar din cauza efectului imprevizibil al luminii solare care „împinge” asupra rachetei şi a ambiguităţii în măsurarea perioadelor de rotaţie, care ar putea modifica uşor orbita acesteia. Ciocnirea nu va putea fi observată de pe Pământ.

Exit mobile version