Site icon Editia de Dimineata

Raport OMS: 4 din 5 persoane cu hipertensiune nu primesc tratament adecvat

Sursa - stirilocale.md

Un nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) dezvăluie o problemă gravă care afectează milioane de oameni în întreaga lume.

Hipertensiunea arterială, o afecțiune cardiovasculară insidioasă și periculoasă, afectează aproximativ o treime din adulții de pe planetă, iar în ciuda amploarei sale, aproape 80% dintre cei afectați nu primesc tratamentul adecvat.

O afecțiune tăcută cu repercusiuni mortale

Hipertensiunea arterială este cunoscută sub numele de „ucigașul tăcut”, deoarece multe persoane nu conștientizează că suferă de această afecțiune, iar diagnosticarea depinde adesea de sistemele de sănătate și de profesionali, scrie Alba24.

Potrivit OMS, numărul persoanelor care trăiesc cu hipertensiune la nivel global s-a dublat între 1990 și 2019, de la 650 de milioane la 1,3 miliarde, dar doar jumătate dintre acestea știu că suferă de această afecțiune.

Hipertensiunea, în creștere în întreaga lume

Raportul arată că prevalența hipertensiunii a crescut în țările cu venituri mici și medii, care găzduiesc aproximativ 78% dintre adulții cu această afecțiune.

În aceste regiuni, numărul de adulți este în creștere și schimbările în structura de vârstă a populației contribuie, de asemenea, la această tendință.

Totuși, în țările cu venituri ridicate, prevalența hipertensiunii a scăzut.

Dispariții îngrijorătoare în accesul la tratament

Un aspect alarmant este reprezentat de inegalitățile în ceea ce privește accesul la tratament.

Doar 26% dintre adulții cu hipertensiune arterială din țările cu venituri mici și medii primesc tratament, comparativ cu 58% în țările cu venituri ridicate.

Pentru cei mai săraci și vulnerabili, alocarea resurselor pentru medicamente poate deveni un sacrificiu financiar extrem de dificil.

OMS susține că managementul eficient al hipertensiunii în toate țările, indiferent de nivelul de venit, poate fi realizat prin includerea medicamentelor generice, sigure și ieftine în sistemele de asistență medicală primară.

Aceasta ar putea preveni milioane de decese și complicații grave legate de hipertensiune în următoarele decenii.

Un stil de viață sănătos

În ciuda importanței tratamentului medicamentos, raportul subliniază și rolul unui stil de viață sănătos în menținerea tensiunii arteriale sub control.

Consumul redus de sodiu, dieta bogată în potasiu, renunțarea la fumat, limitarea consumului de alcool și activitatea fizică regulată sunt recomandări cheie pentru prevenirea și controlul hipertensiunii arteriale.

Perspective în combaterea hipertensiunii arteriale

Combaterea hipertensiunii arteriale este o prioritate globală, iar prevenirea, depistarea preco ce și tratamentul adecvat ar trebui să fie parte integrantă a sistemelor de sănătate din întreaga lume.

Consolidarea controlului hipertensiunii este esențială în cadrul eforturilor pentru obținerea unei acoperiri universale a sănătății și pentru prevenirea unui număr semnificativ de decese și complicații grave.

Cu toate acestea, pentru mulți, medicamentele antihipertensive rămân un element vital în menținerea sănătății.

În concluzie, raportul OMS subliniază cu fermitate necesitatea combaterii acestei boli tăcute și insidioase care amenință sănătatea și viața a milioane de oameni în întreaga lume.

Exit mobile version