Site icon Editia de Dimineata

Războiul din Ucraina a DUBLAT importurile de arme în Europa

Importurile de arme în Europa aproape că s-au dublat în 2022, impulsionate de livrările masive către Ucraina, care a devenit a treia cea mai mare destinație din lume, au declarat cercetătorii, scrie France 24.

Cu un salt de 93% față de anul precedent, importurile au crescut și datorită/din cauza accelerării cheltuielilor militare ale statelor europene, inclusiv ale Poloniei și Norvegiei, se arată în raportul Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI).

Și se așteaptă ca ritmul importurilor să se accelereze în continuare, se mai arată în raport.

„Invazia a provocat într-adevăr o creștere semnificativă a cererii de arme în Europa, care va avea efecte în continuare și cel mai probabil va duce la creșterea importurilor de arme de către statele europene”, a declarat pentru AFP Pieter Wezeman, cercetător principal la SIPRI.

Excluzând Ucraina, importurile europene au crescut totuși deja cu 35% în 2022, potrivit datelor SIPRI.

“Un importator neglijabil”

Ucraina a fost până anul trecut un importator neglijabil de arme.

Dar în 2022 a devenit foarte repede a treia cea mai mare destinație de arme din lume, după Qatar și India, deoarece națiunile occidentale au livrat arme în urma invaziei Rusiei.

Numai Ucraina a reprezentat 31% din transferurile de arme către Europa și 8% din livrările mondiale în general, potrivit datelor SIPRI.

Importurile Ucrainei, inclusiv donațiile, au crescut de peste 60 de ori anul trecut, a constatat institutul.

Livrările către Ucraina au fost în principal arme ridicate din stocuri.

Printre acestea s-au numărat aproximativ 230 de piese de artilerie din SUA, 280 de vehicule blindate poloneze și peste 7.000 de rachete antitanc britanice, precum și mai multe piese nou produse, cum ar fi sisteme antiaeriene, a precizat SIPRI.

Cifre

În clasamentele sale privind comerțul mondial cu arme, institutul folosește propriile unități de valoare, mai degrabă decât dolari sau euro.

Deși este dificil să se stabilească o valoare în dolari, deoarece multe contracte sunt opace, comerțul global cu arme se ridică la peste 100 de miliarde de dolari pe an, iar SIPRI a declarat anul trecut că cheltuielile militare totale au depășit pentru prima dată 2.000 de miliarde de dolari.

Cheltuielile militare estimate pentru 2022 de către SIPRI vor fi publicate în aprilie.

Exit mobile version