Site icon Editia de Dimineata

Reacția României la anunțul venit din Rusia, privind recunoașterea independenței regiunilor separatiste din Ucraina

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis pe Twitter că “România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Rusia a regiunilor Donețk și Lugansk din Ucraina ca independente. Aceasta este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, care trebuie să atragă cel mai sever răspuns al comunității internaționale. Susținem ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei“, după ce Vladimir Putin a semnat decretele de recunoaștere a republicilor separatiste din estul Ucrainei, după un discurs de o oră.

“De asemenea, prin această decizie, Rusia încalcă obligațiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk, care devin astfel golite de conținut. Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, amenință, prin acțiunile sale, pacea și securitatea globale garantate de însuși Consiliul de Securitate ONU, încălcând deliberat principiile de drept internațional prevăzute de Carta ONU și de Actul final de la Helsinki“, a transmis Administrația Prezidențială.
Putin a subliniat că Ucraina marginalizează populația vorbitoare de limbă rusă și “refuză să recunoască toate legăturile noastre istorice care datează de generații, mă refer la populația vorbitoare de limbă rusă. Este important să înțelegem că Ucraina niciodată nu a avut tradiții consecvente în a fi o adevărată națiune, ci a copiat modele străine. Și-a urmat interesele lacome, vorbesc despre alegerea pro-occindentală a populației, care nu răspunde nevoilor și cererilor reale“.

 

Citiți și:

UPDATE. Vladimir Putin recunoaște independența regiunilor separatiste din Estul Ucrainei

Exit mobile version