Site icon Editia de Dimineata

Recomandări pentru o vacanță în siguranță în Asia, Africa sau America Latină

Plecați în vacanță în Asia, Africa sau America Latină? Specialiștii recomandă să treceți pe la un cabinet de medicina călătoriei.

Aveți programată o vacanță în țări din Asia, Africa sau America Latină? Nu uitați să treceți mai întâi pe la un cabinet de medicina călătoriei! Ideal, cu o lună înainte de plecare, spun specialiștii.

Medicii vă pot recomanda vaccinurile necesare sau tratamentul profilactic, astfel încât să vă întoarceți doar cu amintiri frumoase, nu și cu boli tropicale, unele mortale.

Numai în 2024, medicii români au tratat deja 9 cazuri de malarie, în condițiile în care media anuală este de 25 – 35 de cazuri.

Dr. Irina Dumitru este coordonatorul unui program de studii pentru obținerea atestatului în Medicina de Călătorie pentru medicii specialiști și a explicat, la Radio România Constanța, pașii de urmat, în funcție de zona unde ne petrecem vacanța.

Dacă până acum vorbeam despre malarie, în special în cazul navigatorilor, în ultimul timp, din ce în ce mai des, apare această boală în cazul turiștilor. Ce ar trebui să știe și să facă turiștii înainte de a pleca într-o țară exotică?

Într-adevăr, eram obișnuiți cu malarie de import în rândul navigatorilor și asta era foarte trist, pentru că navigatorii, de obicei, sunt consiliați pentru profilaxia antimalarică, dar au fost și accidente. Evident, numărul călătoriilor în zonele cu risc este din ce în ce mai mare. Și nu discutăm numai despre malarie, discutăm și despre alte boli tropicale care sunt la fel de grave. Dar, pentru că în ultima perioadă au fost aceste alerte pentru malarie, trebuie să știm că, în momentul în care vrem să mergem într-o călătorie cu riscuri, și asta înseamnă Asia, înseamnă America Latină și înseamnă Africa în special, trebuie să consultăm un medic de specialitate. La noi, într-adevăr, nu există această disciplină de a face consultație pre-călătorie. Consultația se face cam cu o lună înainte de a plecă într-o călătorie de genul acesta, ca să avem timp să luăm profilaxie, să ne vaccinăm. Sunt anumite boli care sunt prevenibile prin vaccinare, iar malaria este prevenibile prin administrarea de medicație profilactic. Trebuie să vă spun că noi, în Constanța, eu cel puțin coordonez un atestat de Medicină de Călătorie pentru medicii specialiști, nu numai infecționiști sau epidemiologi, ci medici de mai multe specialități, inclusiv medici de familie, care a avut destul de mare succes în ultimii 4 ani. Acest atestat conferă posibilitatea de a consulta și de a da sfaturi în ceea ce privește medicina de călătorie, pentru că nu discutăm, repet, numai despre malarie și despre alte boli, discutăm despre pacientul cu comorbidități care vrea să călătorească și despre pacientul diabetic mai ales, pentru că există risc de compensare a diabetului, mai ales atunci când schimbă fusul orar. Sunt foarte multe sfaturi despre scuba divig, despre riscul de a face complicație edem cerebral, de înălțime. Pentru că au fost cei care au vrut să meargă în Peru și pe Machu Picchu și care au avut complicații, pentru că nu au respectat și nici măcar nu s-au informat vizavi de riscuri. Noi, începând de luna viitoare, vom avea un cabinet în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase. Bineînțeles că pacienții pot veni pentru consiliere oricând. Avem o listă afișată de colegi care au această competență de Medicină de Călătorie și, repet, este foarte important, măcar cu o lună înainte de a pleca într-o asemenea zonă pacienții să vină și să facem consiliere pentru călătorie.

Și cum decurge o ședință de consiliere înainte de călătorie?

Am consiliat acum, înainte de sărbătorile de iarnă, un inginer constructor care a trebuit să plece în Indonezia și bineînțeles că Indonezia este o țară asiatică, pentru că este cald, riscul este într-adevăr și de malarie, este de febră tifoidă, riscul este de mușcături de maimuțe, și trebuie să facă vaccinare antirabică pre-călătorie, risc mare de Hepatită A. Și bineînțeles că l-am vaccinat și am am avut succes pentru că într-adevăr s-a dovedit că persoana respectivă s-a întors foarte bine din acea călătorie. Repet, riscul de febră tifoidă în călătoriile în Asia este destul de mare și trebuie să conștientizăm, avem din ce în ce mai multe afecțiuni, mai ales Dengue. Numărul cazurilor de Dengue la persoanele care au vizitat Bali și Indonezia, Malaezia și toată zona aceea este din ce în ce mai mare și trebuie avertizate, trebuie să știe ce să facă, pentru că lucrurile se pot complica la un moment dat.

Am și văzut acum de curând, că se poate ajunge la deces din cauza acestor boli pe care nu le luăm în seamă

Pentru că febra este un simptom care poate să apară în orice situație. Adică poate să fie o simplă gripă sau COVID sau orice altceva. Dar dacă este malarie, malaria este o boală mortală dacă nu se tratează și, cu cât te prezinți mai târziu la spitalul de boli infecțioase pentru tratament, cu atât șansa de supraviețuire este mai mică. Și ați văzut ce s-a întâmplat, au fost destul de multe cazuri.

La Constanța, ați avut în ultima perioadă cazuri de malarie sau alte boli exotice?

Da. Cazuri de malarie nu am avut, pentru că toate cazurile severe s-au oprit la București, dar au existat și cazuri de Dengue, repet de pacienți care au fost diagnosticați. Cei mai mulți dintre ei au fost grupuri de pacienți din Bali, în special partea de Indonezia, Malaezia, și au fost diagnosticați acolo și ulterior au revenit în țară. Am avut febră tifoidă, deci sunt „boli exotice”, între ghilimele, pe care le vom avea și pe care le vom vedea pentru că avem și această populație care a venit de peste tot, din Nepal, Bangladesh, Pakistan ș.a.m.d., care au venit să lucreze și care pot aduce cu ei foarte multe boli infecțioase, dar și noi ne ducem acolo să vizităm, pentru că sunt locuri foarte frumoase și sunt minunate de vizitat, dar e important să fii safe, să fii în siguranță atunci când vizitezi.

Exit mobile version