Site icon Editia de Dimineata

Te îngrijorează recunoașterea facială? Semnează petiția împotriva supravegherii biometrice în masă!

European Digital Rights (EDRi) a lansat o campanie prin care vrea să ridice nivelul de conștientizare despre supravegherea biometrică în masă. Campania „Reclaim Your Face” (Revendică-ți fața) se bazează pe ideea că recunoașterea facială poate și va fi folosită împotriva fiecăruia dintre noi, pe baza a cine suntem și a felului în care arătăm.

Peste 10.000 de persoane au semnat deja petiția prin care se cere o nouă legislație la nivelul Uniunii Europene, care să interzică practicile abuzive în domeniu. Ținta este de a strânge un milion de semnături.

„Solicităm Comisiei Europene să reglementeze cu strictețe utilizarea tehnologiilor biometrice pentru a evita interferențele nejustificate cu drepturile fundamentale. În particular, solicităm Comisiei să interzică, în legislație și în practică, utilizările nediferențiate sau arbitrare ale datelor biometrice care pot conduce la o supraveghere în masă ilegală. Aceste sisteme intruzive nu trebuie dezvoltate, implementate (nici măcar cu titlu experimental) sau utilizate de entități publice sau private, în măsura în care pot duce la o ingerință inutilă sau disproporționată în drepturile fundamentale ale persoanelor”, se arată în argumentarea petiției.

Dovezile existente arată că utilizarea supravegherii biometrice în masă în statele membre și de către agențiile UE a dus la încălcarea legislației UE privind protecția datelor și la restricționarea nejustificată a drepturilor persoanelor, inclusiv în ceea ce privește viața privată, a dreptului la liberă exprimare și a dreptului de a protesta și de a nu fi discriminate.

Utilizarea pe scară largă a supravegherii biometrice, a creării de profiluri și a predicției reprezintă o amenințare la adresa statului de drept și a libertăților fundamentale ale cetățenilor. EDRi solicită Comisiei Europene să propună un act juridic care să se bazeze pe interdicțiile generale din GDPR (regulamentul european de protecție a datelor personale) și din Directiva privind protecția datelor, în contextul aplicării legii și să respecte pe deplin aceste interdicții, pentru a se asigura că legislația UE interzice în mod explicit și specific supravegherea biometrică în masă.

Petiția este înregistrată oficial din 17 ianuarie 2021 și a început colectarea de semnături în 17 februarie.

Potrivit legislației UE privind protecția datelor, datele biometrice sunt deosebit de sensibile, iar prelucrarea lor este interzisă, cu excepția cazului în care există un „interes public major” și sub rezerva unor cerințe stricte privind necesitatea și proporționalitatea.

Potrivit unui sondaj realizat de Agenția pentru Drepturi Fundamentale, 83 % dintre europeni sunt împotriva partajării datelor feței lor cu autoritățile, iar 94 % sunt împotriva partajării acestora cu entități private.

Foto: Reclaim Your Face

Exit mobile version