Site icon Editia de Dimineata

Reducerea vârstei de vot, combate prejudecățile față de tineri

http://theconversation.com

Directorul departamentului de politică de la facultatea britanică Cambridge a cerut ca posibilitatea de vot să fie extinsă și pentru copii cu vârstse de până la șase ani, pentru a putea înțelege și ulterior aborda o luare de poziție în ceea ce privesc prejudecățile de vârstă din democrația modernă actuală.

Profesorul universitar David Runciman a mai supus că fenomenul îmbătrânirii populației, care este acum „masiv depășită”, a dus la formarea unei cirze democratice, ce încorporează și o prejudecată împotriva guvernelor care planifică  viitorul prin decizii și legislație.

Acesta a menționat în cadrul ultimului său episod din podcast-ul Talking Politics cum că modificarea vârstei de vot la vârsta de 16 ani nu a avut un impact semnificativ pentru a rezolva această problemă.

În acest sens David Runciman afirmă următoarele: „Eu aș reduce vârsta de la 16 ani la șase. Și sunt serios în legătură cu asta. Aș vrea ca oamenii care votează să știe să și citească, dar aș exclude recepția. Care este cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla? Ar fi cel puțin interesant și ar face multe alegeri mai distractive. Bineînțeles că acest lucru nu se va întâmpla nici într-un milion de ani, dar problematica dezechilibrului structural de la nivelul societății rămâne o problemă serioasă

Runciman a mai adăugat: „Bătrânii sunt în prezent coaliția care are un avantaj imens de construit în politica democratică reprezentativă. Tinerii sunt masiv depășiți numeric deoarece vârsta de votare este de 18 ani, în timp ce la celălalt capăt nu există un punct de oprire. Nu pierdeți votul când veți ajunge la 75 de ani. Puteți continua votarea până în ziua când muriți și nu există nici un test. Ați putea fi sincer dementat și încă puteți să votați, așa cum ar trebui să fie. Deci tinerii sunt învinși aici” , potrivit Theguardian.com

Acesta a explicat pe larg întregul raționamet, care l-a motivat să emită o asemenea afirmație, negând cu vehemență alte sugestii din partea colegilor săi: „ Există sugestii prin care mi se spune că ar trebui să se introducă în această teorie diferite tipuri de gradare, poate prin a încerca să se ofere tinerilor mai multe voturi, în ideea calibrării și a remedierii acestui dezechilibru. Aceast lucru nu este corect. Nu treuie să modifici niciodată pricipiul de bază al democrației, care acordă fiecărei persoane un singur vot. Cu această hotărâre se va efectua acest lucru”, a mai adăugat acesta.

Citește mai mult aici.

 

Exit mobile version