Site icon Editia de Dimineata

“Regele moare” se întoarce la TNB în plină pandemie. Mariana Mihuț, 78 de ani, Victor Rebengiuc, 87 de ani (VIDEO)

Spectacolul “Regele moare” se întoarce la TNB în plină pandemie. Mariana Mihuț (78) și Victor Rebengiuc (87) se întorc pentru două roluri memorabile

Sunt fericită că jucăm. Că am reluat acest spectacol. Nu credeam că o să mai fie posibil. Dar este minunat că toți au vrut și colegul nostru, Ion Caramitru, a vrut lucrul ăsta și când i-am spus că vrem să reluăm spectacolul a fost bucuros. Este un text pem care îl joci o dată-n viață și este o bucurie pentru un actor să joace într-un asemenea spectacol, cu un asemenea text genial și la o vârstă în care chiar știi ce înseamnă fiecare cuvânt pe care-l scoți pe scenă„, se destăinuie Mariana Mihuț.

“Regele moare” se întoarce la TNB: „Suntem niște muribunzi care nu acceptăm să murim”

Mi-am spus că poți să înveți să mori, că poți să-i înveți pe alții să moară. Acesta îmi pare lucrul esențial pe care-l putem face, fiindcă suntem niște muribunzi care nu acceptăm să murim” ‒ motivează dramaturgul Eugène Ionesco nașterea piesei Regele moare.

Textul este cea mai caldă, înduioșătoare și sinceră mărturisire a omului Eugène Ionesco despre marea întâlnire finală. Neliniștile nesfârșite, agonia permanentă din Jurnalele sale își găsesc transpunerea dramatică într-unul dintre cele mai profunde „poeme” despre moarte și acceptarea ei.

O metaforă alegorică a trecerii, o confesiune în oglindă a propriei conștiințe. Întreaga zbatere interioară a lui Bérenger‒ revolta, frica, spaima, groaza, tristețea, bucuria, dorința de a trăi, amintirile, nostalgia, resemnarea ‒ nu este altceva decât un ceremonial al trecerii prin care el, omul,învață acceptarea, învață a muri. Dar Bérenger nu e singur. O are alături pe soția sa. Regina Marguerite și Regina Marie ‒ două aspecte ale uneia și aceleiași femei. Marguerite ‒ inițiatoarea, cea care permite accesul altor lumi „lumea dinaintea nașterii și cea de după”‒ ea îl naște, ea îl ajută să pășească în lumea de dincolo; Marie ‒ grația, tandrețea, fragilitatea ‒ neputincioasă în fața Morții.

Regia spectacolului este semnată de Andrei și Andreea Grosu, scenografia Vladimir Turturică, iar din distribuție mai fac parte Ana Ciontea, Florentina Țilea, Șerban Pavlu, Richard Bovnoczki.

Evident că la Sala Mare pentru data de 8 octombrie nu mai sunt bilete. Următorul spectacol este programat pentru 23 octombrie.

Foto: Florin Ghioca/TNB

 

Exit mobile version