Site icon Editia de Dimineata

Rețelele sociale la minori: nu le interziceți, ci îndrumați-i!

Majoritatea aplicațiilor de socializare sunt deschise copiilor de minimum 13 ani și au devenit extrem de populare printre utilizatorii adolescenți, în special în timpul pandemiei. Rețelele sociale pot crea dependență și pot deveni toxice și au contribuit la probleme grave, cum ar fi agresivitatea și problemele de sănătate mintală.

Iată câteva lucruri pe care părinții le pot face acum pentru a se asigura că odraslele lor sunt în siguranță.

Nu le luați pur și simplu rețelele sociale

Este tentant să vedem aceste preocupări ale copiilor și să decidem că interzicerea tuturor rețelelor sociale este cea mai bună soluție. Dar copiii, în special adolescenții, vor găsi probabil un alt mod de a le accesa. Comunicați deschis cu ei și explicați-le părțile bune și mai puțin bune ale aplicațiilor de socializare.

Așteptați să facă 13 ani pentru le deschide un cont, dar educați-i mai devreme

Nu lăsați copiii să intre pe aplicațiile de socializare până la 13 ani! Cu toate acestea, puteți începe să le facilitați accesul la 11 sau 12 ani. Arătați-le cum funcționează rețelele sociale folosindu-le împreună pe propriile dispozitive, uitându-vă la postările de Instagram sau la dansurile de la TikTok într-un mediu controlat. Luați în considerare disponibilitatea emoțională a copiilor. Când le cereți să nu se uite la Netflix sau să renunțe la un joc video, ascultă și o fac?

Lăsați-i în social media și fiți atenți la comunitățile lor

Vrei să construiești abilitățile încet. O opțiune este să le lăsați să instaleze câte un serviciu de socializare la un moment dat și să înceapă rețeaua doar cu un număr mic de persoane, cum ar fi membrii familiei sau prietenii apropiați. Dacă intră într-o anumită comunitate, cum ar fi cele centrate pe tutoriale de machiaj, patinaj sau dansuri, asigurați-vă că sunteți conștienți de ceea ce se întâmplă în aceste cercuri.

Nu depindeți de instrumentele tehnologice pentru a fi părinți buni

Există o serie de aplicații pe care le puteți instala și setări pe care le puteți activa pentru a monitoriza activitățile de socializare ale copiilor dvs. Puteți utiliza controlul parental pe smartphone-uri pentru a limita cât timp petrec pe YouTube, să setați routerul să întrerupă semnalul WiFi la anumite ore sau puteți utiliza un serviciu precum Bark pentru a primi alerte dacă ei partajează sau accesează conținut periculos. Discutați zilnic cu copiii dvs. despre ceea ce fac online – întrebați-i despre ce văd online și chiar despre ce știri citesc. Învățați-i cum să vadă totul pe rețelele sociale cu un ochi critic.

Exit mobile version