Site icon Editia de Dimineata

Rețete de manipulare și intoxicare în comunicarea publica din ultimele zile

Sursa: psychologies.ro

Propagarea fake newsului si a informației părtinitoare au devenit rețete în propaganda politică a ultimelor zile, s-au conturat adevărate rețele de trasmitere a știrilor favorabile și acceptabile pentru una dintre părți.

Analistul politic, Anca Mireanu, identifică pentru Mediastandard.ro trei metode predilecte folosite în propagarea informației, în principal de către presa favorabilă partidului de guvernământ, toate acestea făcând parte din lecția manipulării.

La începutul anului 2013, analizăm alături de unul dintre cei mai buni sociologi pe care îi cunosc (anonim publicului larg doar pentru că este mult prea dedicat propriei sale meserii) un studiu asupra migrării partidelor și liderilor politici pe harta ideologică, în funcție de temele abordate. La vremea în care Crin Antonescu își radicaliza discursul față de USL, iar Ponta juca cartea guvernantului responsabil și împăciuitor, se petrecea în subliminal un fenomen de amestecare: liberalii erau percepuți într-o zonă radicală, în timp ce Ponta și generația tânără ce era la vremea respectivă în leadreshipul PSD păreau că ”muscă” din electoratul liberal. Atunci a avut loc prima amestecare a apelor politice, în care clivaje ce au separat opțiunile în mod evident timp de zeci de ani, păreau că dispar.

În anii ce au trecut, PSD a jucat pe rând cartea partidului reformat, preluat de către tineri, cu strădanii evidente de europenizare, pentru a se dovedi învins în orice încercare de disimulare atunci când la conducere a venit Liviu Dragnea. Dar, de atunci și până acum, cel mai bine socialistii au învățat lecția manipulării, spune pentru mediastandard.ro Anca Mireanu.

Citește continuarea aici:

Rețelele urii. Separarea apelor

Exit mobile version