Site icon Editia de Dimineata

Rezoluțiile de Anul Nou. Câți reușesc și câți se dau bătuți. Care sunt motivele eșecului

În fiecare an, oameni din întreaga lume dau drumul la rezoluții de Anul Nou pentru a-și atinge obiectivele, pentru a-și îmbunătăți sănătatea și pentru a-și îmbunătăți viața. Mulți oameni reușesc să își respecte rezoluțiile, în timp ce mulți alții eșuează.

În acest articol veți găsi statistici privind ratele de succes și de eșec ale rezoluțiilor de Anul Nou, o defalcare a diferitelor rezoluții pe care oamenii le-au luat de-a lungul anilor, modul în care rezoluțiile variază în funcție de locația geografică, de vârstă și de generație și multe altele, scrie Discover Happy Habits.

Statistici privind succesul și eșecul

În medie, doar 9-12% dintre oameni își respectă rezoluțiile de Anul Nou

Ratele generale de succes/nereușită

Potrivit unui studiu din 2016, din cei 41% dintre americanii care își iau rezoluții de Anul Nou, la sfârșitul anului doar 9% consideră că au reușit să le respecte.

Un studiu anterior, din 2007, a arătat că 12% dintre persoanele care își stabilesc rezoluții au succes, chiar dacă 52% dintre participanți erau încrezători în reușită la început.

Ratele de succes/nereușită în primele 6 luni

Dintre cei care își iau o rezoluție de Anul Nou, 75% reușesc încă să o mențină după o săptămână. După două săptămâni, numărul scade la 71%. După 1 lună, numărul scade din nou la 64%.

Iar după 6 luni, doar 46% dintre persoanele care își iau o rezoluție reușesc în continuare să o respecte.

Motive de eșec

Într-un studiu din 2014, 35% dintre participanții care au eșuat în rezoluțiile de Anul Nou au declarat că au avut obiective nerealiste.

33% dintre participanții care au eșuat nu au ținut evidența progreselor lor.

23% au uitat de rezoluțiile lor.

Aproximativ una din 10 persoane care au eșuat a spus că a luat prea multe rezoluții.

 

Cele mai populare rezoluții

An de an, a fi mai sănătos este în mod constant cea mai populară rezoluție de Anul Nou, fie că este vorba de a mânca mai sănătos, de a face mai multă mișcare sau de a pierde în greutate. Economisirea banilor este următoarea rezoluție cea mai populară.

În 2020, una dintre cele mai populare rezoluții de Anul Nou a fost aceea de a mânca mai sănătos – 44% dintre respondenții din Marea Britanie au ales această rezoluție, 44% dintre participanții polonezi și 43% dintre americani.

În 2019, un sondaj a constatat că mai mult de jumătate dintre americani au vrut să fie mai sănătoși – 59% au vrut să facă mai multe exerciții fizice, 54% au declarat că vor mânca mai sănătos, iar 48% s-au hotărât să slăbească.

În 2018, aproximativ jumătate dintre americani au vrut să înceapă anul economisind bani (53%) și păstrându-se  în formă (45%).

Doar 16% dintre participanții la un sondaj din 2018 au vrut să se lase de fumat, care a fost cândva cea mai populară rezoluție de Anul Nou.

În 2017, un studiu realizat la Universitatea din Stockholm a constatat că peste 70% dintre participanți au raportat una sau mai multe rezoluții care se încadrează în categoria „sănătate fizică”. A doua categorie ca mărime a fost „îmbunătățirea de sine” (10%), urmată de „sănătatea psihologică” (5%).

În 2014, guvernul SUA a constatat că aproximativ jumătate dintre cele mai populare rezoluții luate în fiecare an sunt legate de sănătate.

Cele mai populare rezoluții legate de sănătate în 2014 au fost pierderea în greutate și renunțarea la fumat, urmate de consumul de alimente mai sănătoase, punerea în formă, gestionarea stresului și consumul redus de alcool.

Un studiu realizat în Finlanda în anul 2000 a constatat că în ianuarie se fac de două ori mai multe încercări serioase de a renunța la fumat decât în alte luni.

În 1998, 51% dintre americani s-au hotărât să mănânce mai multe fructe și legume, 67% s-au hotărât să facă mai multă mișcare, 61% s-au hotărât să mănânce mai sănătos, 58% au vrut să își reducă nivelul de stres, 49% au vrut să mănânce mai puține grăsimi și 48% s-au hotărât să slăbească.

Statisticile din 2022

Doar 23% dintre participanții la sondaj au planificat să ia rezoluții de Anul Nou.

Cele mai populare rezoluții pentru 2022 sunt: o viață mai sănătoasă (23%), îmbunătățirea personală și fericirea (21%) și pierderea în greutate (20%).

Statistici demografice

Cei din generația Baby Boomers doresc să slăbească mai mult (53%), dar acordă mai puțină importanță economisirii banilor (39%) în comparație cu generațiile mai tinere.

Milenialii sunt cei mai încrezători că își vor respecta toate rezoluțiile (39%).

Generația Z este de 4 ori mai preocupată de găsirea dragostei decât orice alt grup de vârstă.

Locuitorii din mediul urban au fost cei mai predispuși să își respecte toate rezoluțiile (10%), în timp ce locuitorii din mediul rural au fost cei mai puțin predispuși (4%).

Opinia participanților

Puțin mai puțin de jumătate dintre participanții la sondaj au considerat că rezoluțiile de Anul Nou sunt inutile. Doar 22% dintre participanți au declarat că luarea de rezoluții i-a ajutat să-și îmbunătățească viața.

Foto Unsplash

Exit mobile version