Site icon Editia de Dimineata

Risc de cancer asociat cu expunerea la imagistica medicală efectuată în timpul copilăriei

Noi cercetări oferă clarificări cu privire la riscurile de cancer asociate cu expunerea la radiații din imagistica medicală efectuată în timpul copilăriei, rezultă dintr-un studiu amplu, citat de healthimaging.com.
După ce au analizat cazurile a aproape 8.000 de adulți tineri (sub 25 de ani) diagnosticați cu tumori intracraniene, leucemie sau limfom și istoricul lor de imagistică medicală coroborat cu cele aproape 80.000 de controale conexe, experții au ajuns la concluzia că o singură scanare CT nu crește riscul de a dezvolta mai târziu cancer. Cu toate acestea, copiii care suferă scanări CT repetate înainte de vârsta de 6 ani se confruntă cu un risc aproape dublu.
Mai exact, echipa a descoperit că acei copii cărora li se efectuează patru sau mai multe tomografii înainte de vârsta de 6 ani au cel mai mare risc (creștere de 2,3 ori) de a dezvolta mai târziu tumori intracraniene, leucemie și limfom non-Hodgkin, comparativ cu cei fără expunere la radiații ionizante.
Aceste constatări au fost împărtășite recent în Canadian Medical Association Journal.
Copiii de aceeași vârstă cu 2 până la 3 expuneri se confruntă cu un risc crescut de tumori intracraniene, în timp ce doar o expunere nu s-a dovedit a fi asociată cu diagnostice adverse.
Autorii au recunoscut că aceste tipuri de cancer rămân neobișnuite, adăugând în același timp că studiul lor a avut și limitări, inclusiv o dimensiune redusă a eșantionului de copii care au suferit scanări CT repetate.
Din acest motiv, ei au sugerat că descoperirile lor „ar trebui interpretate cu prudență, deoarece riscurile pot fi supraestimate din cauza confuziei reziduale și a numărului redus de participanți în grupurile cu radiații ridicate”.
Cu toate acestea, ei au sugerat că descoperirile lor reiterează, de asemenea, „importanța utilizării prudente a CT în populația pediatrică” și încurajează părinții să aibă discuții informate cu furnizorul copilului lor despre riscurile versus beneficiile imagistice medicale care utilizează radiații ionizante. În concluzie, tomografiile computerizate inutile trebuie evitate și trebuie acordată o atenție deosebită pacienților care necesită scanări CT repetate.
Exit mobile version