Site icon Editia de Dimineata

Risc de tromboze DUPĂ INTERVENȚIA CHIRURGICALĂ la pacienții care au suferit de COVID-19

Pacienții care au avut anterior Covid-19 și la care se realizează intervenții chirurgicale au un risc mai mare de evenimente trombotice, arată un nou studiu realizat de NIHR Global Health Research Unit on Global Surgery din Birmingham, Marea Britanie și publicat în Anaesthesia, scrie Evening Standard

Astfel, autorii studiului consideră că este nevoie de o supraveghere mai atentă a acestei categorii de pacienți după intervenția chirurgicală, pentru a se putea administra tratament adecvat.

Studiul a examinat date privind peste 128.000 de pacienți din 1.630 de spitale din 115 țări care au avut nevoie fie de intervenții chirurgicale de urgență, fie de operații planificate în octombrie 2020.

Cercetătorii au analizat câți pacienți au dezvoltat tromboembolism venos (TEV) în luna de după intervenția chirurgicală.

Astfel, rezultatele studiului arată că 742 de pacienți au dezvoltat TEV după intervenția chirurgicală – fie tromboză venoasă profundă (TVP), fie embolism pulmonar, fie ambele.

Pacienții care au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2 înainte de intervenția chirurgicală au avut un risc mai mare cu 50% decât cei care nu au fost infectați de a dezvolta TEV în perioada de 30 de zile de după operație.

În cazul persoanelor care au avut o infecție recentă cu SARS-CoV-2 (cel mult 6 săptămâni înainte de operație), riscul de TEV a fost mai mare cu 90%, potrivit studiului. La această categorie de pacienți, și riscul de deces este mai ridicat după intervenția chirurgicală față de pacienții care nu au trecut prin infecție.

Sursa foto: Piron GuillaumeUnsplash
Exit mobile version