Site icon Editia de Dimineata

Acești roboți care-ți calcă pe urme (VIDEO)

Robotul Astro, lansat de Amazon la începutul acestui an, a fost primul care poate urmări o persoană. Este o idee simplă care a captat imaginația oamenilor, cu reprezentări în science-fiction, cum ar fi roboții R2-D2 și BB-8 din filmul „Războiul stelelor”.

Roboții „urmăritori” au fost folosiți pentru activități fără sens, cum ar fi transportarea unei singure sticlă de apă, dar roboții pot transporta și unelte într-un depozit sau fructe tocmai culese dintr-o livadă, la o stație de ambalare. Mașinile inteligente artificiale instruite să urmărească oameni sau alte mașini pot transforma modul în care ne gândim la obiectele de zi cu zi, cum ar fi bagajele de mână sau un set de crose de golf.

Robotul e pe câmp, robotul e pe câmp…

În câmpurile agricole, Burro oferă ceea ce arată ca un palet cu conducere autonomă pe caroseria unui vehicul pentru orice teren, cu patru roți, care se poate mișca liber între rândurile din livezile de fructe din California. Pentru a antrena un robot Burro, pur și simplu apăsați un buton și începeți să mergeți; la sfârșitul traseului, apăsați din nou butonul. Folosind până la 20 de camere video, viziune computerizată și orientare prin GPS, Burro vă urmărește și memorează traseul. Apoi poate transporta mărfuri neasistat și poate comunica drumul altor roboți Burro.

Un Burro are aproximativ 220 kg și poate transporta până la 450 kg. Producătorii de struguri de masă îl folosesc pe Burros pentru a transporta fructele de la muncitorii din podgorii la oamenii care împachetează mărfurile, înainte de a le încărca în camioane pentru a le transporta la magazinele alimentare.

Aproximativ 100 de dispozitive Burro funcționează în prezent în podgoriile din sudul Californiei, după trei ani de încercări. Compania speră să dubleze acest număr cu ajutorul celor zece milioane de dolari de finanțare.

Robotul din vie

Producătorii de fructe și nuci încorporează din ce în ce mai mult viziunea computerizată în munca lor. Robotul Tastry, de exemplu, folosește inteligența artificială pentru a căuta combinații de struguri care ascund aromă de fum în podgoriile năpădite de incendii. O echipă interdisciplinară de biologi și cercetători în inteligență artificială care lucrează cu Departamentul Agriculturii din SUA caută modalități de a proteja podgoriile de ciupercile care poate strica o recoltă.

Tastry compensează și lipsa forței de muncă din SUA. Populațiile rurale sunt în scădere, iar muncitorii agricoli îmbătrânesc – muncitorul agricol mediu avea 39,5 ani în 2019, în creștere de la 35 de ani din 2006, iar muncitorul agricol mediu străin era de aproape 42 de ani, deoarece mai puțini tineri imigranți caută locuri de muncă în agricultură.

Foto: Burro

Exit mobile version