Site icon Editia de Dimineata

Român, vaccinat în Israel. Care a fost experiența cu serul anti-COVID în țara care a vaccinat 12% din populație

În Israel continuă campania de vaccinare cu serul produs de Pfizer-BioNTech. Autoritățile israeliene și-au propus ca țara lor să fie prima din lume care imunizează populația, pentru a stăvili răspândirea noului coronavirus. De altfel, Israelul este prima țară din lume care a luat măsura izolării totale la începutul pandemiei și prima țară din lume care a instituit al treilea lockdown.

Dezvoltare

Un stat mic, cu populație de numai 9 milioane de locuitori, dar cu un sistem medical foarte dezvoltat și cu investiții majore în cercetare, Israelul a imunizat până acum 12% din populație (peste 1.400.000 de persoane) și continuă în forță campania de vaccinare.

Sursa foto: David Saranga, ambasadorul Israelului la București

Corespondentul Radio România Actualități în Israel, Dragoș Ciocîrlan, este primul jurnalist din România care a fost vaccinat marți cu serul Pfizer-BioNTech împotriva SARS-CoV-2, la Tel Aviv. A doua doză urmează să îi fie administrată peste trei săptămâni.

Programarea

Dragoș Ciocîrlan s-a programat la vaccinare imediat ce în Israel s-a declanșat campania, la 19 decembrie. A fost programat pentru marți, 5 ianuarie, la centrul amenajat în incinta Complexului expozițional Tel Aviv de către Casa de Sănătate.

”Știam că voi fi programat în această săptămână și am primit mesajul dimineață să mă prezint. Totul se desfășoară firesc, nu este aglomerație, deoarece te prezinți la ora la care ești programat. După ce se verifică documentele, ești îndrumat spre o linie de vaccinare. Trebuie să menționez că fiecare linie de vaccinare este dotată cu un computer care este conectat online la Sistemul Național de Vaccinare. Domnișoara care m-a vaccinat mi-a pus câteva întrebări, între care dacă am alergie, dacă am avut COVID-19, m-a întrebat dacă am avut febră în ultimele zile, în timp ce completa un formular de vaccinare. Apoi și-a pregătit serul și mi l-a administrat în brațul drept. A urmat o jumătate de oră în care m-am aflat sub monitorizarea personalului medical de la centrul de vaccinare, într-un salon cu fotolii albe, special amenajat”, a povestit acesta într-o intervenție în direct la postul public de radio.

Întrebat dacă a avut reacții adverse, jurnalistul a explicat că nu. Singurul lucru simțit după inocularea serului a fost ”o ușoară amorțeală în partea superioară a brațului drept”, unde a fost vaccinat, care a dispărut după vreo oră.

Sursa foto: Dragoș Ciocîrlan

Rapelul

În Israel, în weekendul următor începe vaccinarea cu a doua doză, rapelul. Guvernul israelian s-a întrunit pentru a stabili măsuri pentru oprirea răspândirii noului coronavirus.

Planul Ministerului Sănătății din Israel se îndreaptă din nou spre închiderea aproape totală a țării, inclusiv închiderea sistemului de învăţământ, și acest plan va intra în vigoare începând de vineri. Premierul Benjamin Netanyahu și ministrul sănătății, Yuli Edelstein, au cerut populației să facă un ultim efort pentru o carantină imediată, în paralel cu vaccinarea.

Sursa foto: David Saranga, ambasadorul Israelului la București

Au aprobat și vaccinul de la Moderna

Producătorul american de medicamente Moderna a anunţat luni că Ministerul Sănătăţii din Israel a autorizat vaccinul său anti-COVID-19, devenind astfel a treia ţară care autorizează folosirea acestui vaccin după SUA şi Canada, transmite Reuters.

„Ministerul Sănătăţii din Israel şi-a asigurat şase milioane de doze şi se aşteaptă ca primele livrări să înceapă în ianuarie”, a informat Moderna într-un comunicat.

Totodată, vaccinul produs de firma americană Moderna este în curs de examinare pentru a fi aprobat în Uniunea Europeană, Singapore, Elveţia şi Marea Britanie.

Sursa foto: The Verge

Cea mai rapidă rată de vaccinare

Israelul a început să îşi vaccineze populaţia la una dintre cele mai rapide rate din lume şi îşi propune să ajungă la toţi cetăţenii vulnerabili până la sfârşitul lunii ianuarie. Autorităţile au început vaccinările pe 19 decembrie folosind vaccinul dezvoltat de Pfizer/BioNTech, pentru care autoritățile de la Ierusalim au plătit un preț aproape dublu comparativ cu SUA și Europa.

Potrivit Times of Israel, Guvernul american a plătit pentru vaccinul Pfizer-BioNTech câte 39 de dolari pentru fiecare doză, iar Uniunea Europeană chiar mai puțin, în timp ce Israelul a fost de acord să plătească 56 de dolari.

Într-un alt anunţ făcut tot luni, Moderna a declarat că va produce cel puţin 600 de milioane de doze din vaccinul său anti-COVID-19 în 2021, în creştere cu 100 milioane de doze faţă de prognoza anterioară.

Exit mobile version