Editia de Dimineata

Româncă, în funcția de procuror-șef european

Ambasadorii statelor Uniunii Europene au votat joi în fruntea funcției de procuror-șef european o româncă, Laura Codruța Kovesi. Decizia a fost luată cu 17 voturi din 22.

Cum s-au pus bazele parchetului

În aprilie 2017, 16 state membre au convenit să colaboreze mai strâns pentru a combate mai bine frauda împotriva UE. Acestea au convenit să instituie un Parchet European (EPPO), utilizând procedura „cooperării consolidate”. Ulterior, și alte țări au decis să se alăture acestor eforturi pentru a proteja bugetul UE împotriva fraudei: în prezent, sunt 22 de state membre participante. Kovesi este prima persoană care va ocupa această funcție, nou înființată, relatează digi24.ro.

Rolul Parchetului European

Misiunea Parchetului UE va fi combaterea fraudei împotriva finanțelor UE. Acesta va avea competența de a investiga și a urmări penal infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE. Parchetul UE are competența de a investiga și a urmări penal infracțiuni care afectează bugetul UE, precum: frauda, corupția, spălarea de bani, frauda transfrontalieră în materie de TVA, arată consilium.europa.eu.

Citiți mai multe aici

sursa foto: inRoman.ro

Exit mobile version