Site icon Editia de Dimineata

Româncele vor putea deveni pompierițe. Ce probe vor trebui să parcurgă femeile care își doresc o astfel de carieră

În premieră pentru țara noastră la singura unitate de învățământ din România care pregătește subofițeri pompieri pentru Inspectoratele destinate Situațiilor de Urgență, Școala de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” din județul Prahova, mai exact Boldești, urmează să aibă locuri destinate femeilor. În acest mod tinerele absolvente de liceu care-și doresc o carieră în acest domeniu se pot înscrie la examenul deja programat pentru prima parte a anului viitor. 

Mai exact instituția destinată învățământului postliceal care lucrează la formarea inițială a subofițerilor de pompieri, protecție civilă, maiștrilor militari auto, urmează să fie scoase la concurs circa 300 de locuri în timpul sesiunii de admitere din luna ianuarie a anului 2020. Din totalul locurilor 275 vor fi acordate subofițerilor pompieri, iar alte 25 vor fi pentru maiștri militari auto, toate acestea însă fără a exista un număr destinat în mod special femeilor. Singurele locuri alocate în mod diferențiat sunt două la număr pentru specialitatea de subofițer de pompieri respectiv de protecție civilă și se adresează candidaților de etnie romă.

Mult mai pe scurt tinerele ori tinerii care doresc o formare pentru protecția civilă urmează să învețe cum se identifică și gestionează diverse tipuri de riscuri care pot genera mai apoi adevărate dezastre naturale ori tehnologie, dar și cum trebuie pregătită preventiv populația în cazul expunerii la diferite pericole.

Examenul în sine este compus dintr-o probă sportivă, o contravizită medicală și cunoscuta probă scrisă la Matematică. Acestea se vor desfășura în perioada 10 respectiv 23 ianuarie a anului 2020, rezultatele urmând să fie publicate pe pagina oficială a școlii. Cei care vor absolvi această Școală de pompieri nu trebuie să-și facă griji în privința zilei de mâine, întrucât au loc de muncă asigurat la final.

Pentru viitoarea promoție cursurile încep din luna februarie a anului 2020 și se vor finaliza în luna decembrie din același an. Nu este percepută o taxă de înscriere, iar toți cei interesați se pot înscrie la concursul de admitere doar prin depunerea unei cereri la sediile inspectoratelor pentru situații de urgență, însă doar în județele unde au domiciliul sau reședința trecută pe cartea de identitate. Înscrierile se pot face până pe data de 15 noiembrie a anului 2019.

Toți candidații trebuie să fie români să-și fi obținut diploma de Bacalaureat și să aibă între 18 și cel mult 27 de ani împliniți în anul în care are loc susținerea examenului de admitere. De asemenea doritorii nu trebuie să fie urmăriți penal sau trimiși în judecată ori să aibă oricefel de antecedente penale. Un alt criteriu este acela că nota de la purtare pentru anii de liceu nu are voie să fie sub nouă, iar diferit de restul școlilor militare pe aceasta o pot termina și cei care dețin tatuaje permanente. Este bine de știut pentru cei interesați că pe întreaga durată a concursului pentru admitere, Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” din Boldești nu-și asumă asigurarea transportului, ori hrănirea sau cazarea candidaților.

Sursă foto cover: facebook.com / ISU Covasna

Exit mobile version