Site icon Editia de Dimineata

Români care ne fac cinste: Un bucureștean transportă gratuit persoane cu handicap

Persoanele cu handicap locomotor se confruntă zilnic cu probleme ce vizează deplasarea, inclusiv până la unitățile medicale unde sunt nevoiți să ajungă. Acestea nu au posibilitatea de a se deplasa cu ajutorul taxiurilor deoarece mașinile nu sunt adaptate pentru a transporta pesoane cu astfel de dizabilități.

Pentru a soluționa această problemă, Alex Bobes (28 de ani) sare în ajutorul acestor persoane, oferindu-le posibilitatea de a avea acces la o călătorie decentă. Din interes pentru inițiative umanitare, am luat legătura cu tânărul informatician ce a avut amabilitatea de a ne prezenta povestea din spatele proiectului Taxi Gratis.

Cum a fost înființat proiectul Taxi Gratis?

Am luat decizia de a pune bazele acestui proiect în aprilie 2013 deoarece am trecut printr-o situație similară cu cea a celor pe care îi ajut. Am conștientizat problema legată de mijloacele de transport în comun și anume faptul că nu există rampe sau alte adaptări pentru persoanele în scaun cu rotile.

Am decis  să îi ajut eu personal.

sursa: www.b365.ro

Cum interacționezi cu persoanele cu dizabilități?

De obicei mă contactează ei în mod direct. Persoanele cu dizabilități află de existența acestui proiect prin intermediul apropiaților sau al prietenilor. Mai departe mă contactează persoanele care au nevoie de ajutor în mod direct sau o altă persoană care le-a transmis informația asta. Eu verific urgența propriu-zisă. Mă interesez unde trebuie să ajungă omul în cauză, de ce apelează la proiectul ăsta și dacă se încadrează în tiparul pe care doresc eu să îl ajut – dacă au probleme financiare și medicale grave. Mă documentez mai întâi deoarece am întâlnit și persoane aflate în scaunul cu rotile care aveau o situație financiară bună și se puteau descurca și pe cont propriu.

După această verificare, urmează să stabilesc detalii împreună cu persoanele respective și programăm întâlnirea la ora pe care am stabilit-o de comun acord. De obicei oamenii apelează la ajutorul meu pentru transportul către clinică sau spitale.

sursa: taxigratis.ro

Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai întâmpinat până acum ?

Cea mai mare provocare este legată de numărul oamenilor care mă contactează și lipsa resurselor cu care mă confrunt. Sunt foarte multe persoane care ar avea nevoie de acest serviciu, dar din păcate este foarte limitat suportul pe care pot să  îl ofer eu pentru că sunt singura persoană implicată. Pe unii trebuie să îi refuz deoarece sunt foarte mulți și nu am cum să îi ajut pe toți.

 Cum alegi pe cine să ajuți, având în vedere că solicitările sunt atât de numeroase?

Încerc să cer cât mai multe detalii pentru a stabili care dintre cazuri are nevoie de ajutor mai urgent. Dacă totul este valid, programez și îi ajut. De cele mai multe ori totul este în regulă, iar lumea nu abuzează de acest serviciu. Însă, de obicei acționez pe baza zicalei: “Primul venit, primul servit” dacă se încadrează în tipar.

sursa: taxigratis.ro

Te-ai gândit să colaborezi cu cineva pe viitor?

Eu sunt deschis la colaborări, însă lumea nu vrea să se implice pentru că fiecare are un job, o viață personală, multe responsabilități și nu prea au timp de așa ceva. Momentan e doar mașina mea personală.

Feedback-ul este foarte bun pentru că este un serviciu umanitar unic și nici nu avea cum să fie unul negativ.

sursa: taxigratis.ro

Cum plănuiești să dezvolți acest proiect în viitor?

În primul rând printr-un ONG, al cărui proces de înființare este aproape finalizat. Prin intermediul unei organizații non guvernamentale, non profit voi face tot ce pot pentru a-mi oferi suportul față de persoanele cu dizabilități. După acest pas, voi continua să dezvolt proiectul în continuare.

Exit mobile version