Site icon Editia de Dimineata

România are în premieră un judecător la Curtea Penală Internațională

Iulia Motoc a fost aleasă în funcția de judecător al Curții Penale Internaționale. Astfel, România are în premieră un judecător la CPI.

Ministerul Afacerilor Externe salută alegerea prof. Iulia Motoc în funcţia de judecător al Curţii Penale Internaţionale, cu prilejul alegerilor organizate la 4 decembrie 2023.

Desemnarea, în premieră pentru România, reprezintă un succes al diplomaţiei române, se scrie în comunicatul MAE.

Potrivit MAE, promovarea Iuliei Motoc pentru o funcţie de judecător la Curtea Penală Internaţională şi alegerea sa în această funcţie fac parte din demersurile active ale României de susţinere a Curţii Penale Internaţionale, instanţă unică prin mandatul său de sancţionare, în condiţiile Statutului de la Roma, a celor care săvârşesc crime împotriva umanităţii, crime de război, genocid sau crime de agresiune.

Curtea Penală Internaţională (CPI) este prima şi totodată singura instanţă penală internaţională permanentă, precizează sursa citată.

„Această instituţie a fost înfiinţată prin Statutul de la Roma al CPI, adoptat la data de 17 iulie 1998, care a intrat în vigoare la 1 iulie 2002. În prezent, 123 de state sunt părţi la Statutul CPI. CPI este complementară jurisdicţiilor penale naţionale, competenţa acesteia incluzând crimele cele mai grave care privesc ansamblul comunităţii internaţionale. România a semnat Statutul de la Roma al CPI la data de 7 iulie 1999 şi l-a ratificat prin Legea nr. 111 din 28 martie 2002, fiind printre primele 60 de state care au întreprins acest demers, făcând astfel posibilă intrarea în vigoare a Statutului „, reaminteşte MAE.

Cel mai recent, România s-a numărat printre statele care, la 2 martie 2022, au sesizat Procurorul CPI solicitând anchetarea crimelor de război, a crimelor împotriva umanităţii şi genocidului comise în contextul războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, conform comunicatului.

 

Exit mobile version