Site icon Editia de Dimineata

România, din nou pe harta medicală europeană și mondială

Academician Nicolae Manolescu

Academician Nicolae Manolescu

În perioada 21-22 iunie anul acesta, România organizează o mare conferință internațională dedicată unui concept revoluționar în domeniul medicinei și al vieții: One Health.

Pentru editiadedimineata.ro, academicianul Nicolae M. Manolescu, inițiatorul și fondatorul Asociației One Health-New Medical Concept România, alături de alți oameni de știință români, povestește despre acest concept, care a fost implementat pentru prima dată în Statele Unite ale Americii, și care a fost dezvoltat de savanții români.

“One Health reprezintă un nou concept medical global, care tratează bolile umane într-un larg complex, alături de bolile animalelor, ale plantelor şi ale mediului, în relaţie strânsă cu ocupaţionalul şi cu siguranţa alimentară. Toate acestea au drept scop realizarea profilaxiei primare a vieţii în cadrul diversităţii.”, spune academicianul Manolescu.

Acad. Nicolae M. Manolescu crede în știința medicală românească de nivel mondial

One Health-România, coordonator european

Conceptul One Health a fost lansat de către SUA la începutul anilor 2000 şi se referea la necesitatea şi obligativitatea luării deciziilor majore referitoare la sănătatea umană în concordanță cu datele furnizate de medicina umană, medicina veterinară și mediul de viață înconjurător, privite ca un tot indisolubil. Acest concept este astăzi unanim regăsit în marea majoritate a programelor și activităților medicale, științifice și sociale din țările UE. Venerabilul profesor Manolescu nu ezită să afirme, cu îndreptățită mândrie, rolul major al oamenilor de știință români în implementarea și dezvoltarea One Health nu numai în România ci și în Uniunea Europeană: “Forma actuală a conceptului, la a cărui dezvoltare România a avut o contribuție majoră, a fost lansată, oficial, în anul 2014, de Federația Europeană a Academiilor de Medicină (FEAM, Bruxelles). În România, în anul 2015, a fost organizată Asociația One Health-New Medical Concept, care a devenit, în 2016, membru asociat al FEAM, preluând astfel sarcina implementării acestui concept în Europa Centrală și de Sud-Est până în 2021. Asociația One Health-New Concept are șase filiale naționale și cuprinde un număr de peste 500 de membri dintre care personalități marcante ale țării din diverse domenii de activitate, precum și numeroși membri din străinătate.Actualmente, alături de Asociația One Health-New Medical Concept România, s-a organizat o structură complex One Health, fără personalitae juridică, în cadrul Academiei de Științe Medicale a României, recunoscută de FEAM și mandatată de structura coordonatoare a Academiilor de Medicină din Uniunea Europeană pentru implementarea acestui concept în Europa și crearea unui Network European One Health. Este un lucru deosebit și atestă importanța deosebită a României în context European!”

Contribuția majoră a cercetătorilor români

De asemenea, activitatea One Health România s-a concretizat în semnarea a peste 30 de acorduri de colaborare cu universități și institute de cercetare-dezvoltare din România și din străinătate.

În plus, a fost creat un cluster internațional pentru învățământul post-universitar One Health, cu sediul la Budapesta dar coordonat de România. În plus, în 2016, la București a fost organizată prima Conferință Europeană Inter-Regională One Health, la care au participat peste 250 de oameni de știință, dintre care 25 de mari personalități medicale și științifice din lume, în special SUA și UE. Oamenii de știință români implicați – medici umani, medici veterinari, cercetători, au extins mult domeniul conceptului față de punctul lui de plecare în sensul cooptării și a medicinei comparate, oncologiei comparate, medicinei ocupaționale, zoonozelor, medicinei nutriției și siguranței alimentelor, biotehnologiilor, bioeconomiei și bioterorismului. Cea de a doua Conferință europeană One Health, care are loc anul acesta în perioada 21-22 iunie, sub auspiciile ONU, ale Federației Europene a Academiilor de Medicină, One Health România, Universității “Spiru Haret” și ale Academiei de științe medicale, “oferă țării noastre posibilitatea de a se face auzită în <<corul>>  specialiștilor lumii din domeniul One Health, participanți la conferință”, a încheiat academicianul Nicolae M. Manolescu.

Exit mobile version