Site icon Editia de Dimineata

România, în topul mamelor cu vârste între 10 şi 15 ani

Statisticile anului 2020 arată că țara noastră se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de naşteri în rândul mamelor cu vârste mai mici de 15 ani.

Județe cu cele mai multe naşteri în rândul minorelor cu vârste sub 15 ani sunt Mureş, Bihor şi Dolj.

Cu toate că România a dat sub 5% din numărul total de naşteri din Uniunea Europeană în 2020, 44,44% dintre fetele care au născut înainte de a împlini 15 ani sunt din România, care ocupă, astfel, primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, potrivit datelor definitive Eurostat. În cifre absolute, dintre cele 1.645 de fete cu vârsta între 10 şi 15 ani, devenite mame în 2020 în statele membre, 731 sunt românce. În total, aproape 30% dintre mamele minore (sub 18 ani) din UE provin din ţara noastră (8.276 din 29.505, la nivelul întregii Uniuni Europene)”, se arată într-un comunicat al Organizației Salvaţi Copiii.

Un proiect „Sănătate pentru fiecare comunitate. Caravana de control pentru fetele şi femeile din zonele rurale” şi-a propus să ajungă la Braşov, Iaşi şi Constanţa, vizând îmbunătăţirea stării de sănătate pentru aproximativ 2.500 de fete şi femei în timpul sarcinii şi reducerea cazurilor de mortalitate infantilă.

În zilele de 7 şi 8 mai, Organizaţia Salvaţi Copiii derulează programul Sănătatea mamei şi a copilului în zonele defavorizate din judeţul Constanţa, unde 700 de fete şi femei vulnerabile beneficiază de servicii socio-medicale.

sursa foto: zcj.ro

Exit mobile version