Site icon Editia de Dimineata

România, lovită de un val de căldură africană. Cod roșu de caniculă. Beți apă, nu băuturi răcoritoare!

sursa foto: depositphotos.com

sursa foto: depositphotos.com

UPDATE

ANM a emis un Cod Roșu de caniculă pentru zilele de 24 și 25 iunie. Se anunță temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat. Sunt vizate județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș.

Persoanele cu afecțiuni cronice, cardiace, respiratorii, neurologice, persoanele de vârsta a treia, cu dizabilități, copiii mici și sugarii pot fi afectați de caniculă, avertizează medicii.

Toți ar trebui în intervalul 11,00—18,00 să nu petreacă vreme mai îndelungată în soare, să nu facă efort fizic, să stea în incinte răcoroase, să se hidrateze corespunzător, este sfatul acestora.

De asemenea, se recomandă o alimentație ușoară: legume, fructe, lactate proaspete.

––––––––––––

Țara noastră va fi lovită de un val de căldură africană.

Meteorologii anunță temperaturi de până la 38 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi accentuat. De ploi şi vijelii nu scăpăm prea curând.

Miercuri, vremea va fi caniculară în Banat, Crişana, Oltenia şi local în Transilvania şi Maramureş, iar în cea mai mare parte a ţării, disconfortul termic va fi accentuat. În zonele montane, local în regiunile sudice şi estice vor fi averse torenţiale, frecvente descărcări electrice. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 27 şi 37 de grade.

În Capitală, disconfortul termic va fi în creştere. După-amiaza şi seara instabilitatea atmosferică va fi pronunţată, iar probabilitatea pentru frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină şi vijelie va fi ridicată. Temperatura maximă va fi de 30…31 de grade.

Joi, vremea se menține caniculară în jumătatea vestică a teritoriului unde disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar temperaturile se vor încadra între 35 şi 38 de grade.

Pe litoral maximele termice se vor situa între 26…28 de grade, arată adevarul.ro.

Local în zonele de munte şi pe arii mai restrânse în rest, vor fi înnorări accentuate, frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină şi vijelii.

La Bucureşti, vremea va fi călduroasă. Cerul va fi variabil, iar după-amiaza şi seara vor fi condiţii pentru averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului. Temperatura maximă va fi de 32…34 de grade,

Vineri, valul de căldură cuprinde toată ţara. Temperaturi cuprinse între 32 și 38 de grade.

SFATURI

Se anunţă deci zile caniculare, cu sete şi transpiraţie. Și cu poftă mare de a bea mai degrabă o bătură carbogazoasă rece decât apă plată sau minerală. Dar poate faceţi o alegere corectă dacă ţineţi seama de studiul coordonat de American Physiological Society, care susţine că băuturile carbogazoase accentuează deshidratarea.

Studiul arată că băuturile carbogazoase accentuează deshidratarea. Aceste băuturi nu asigură hidratarea unui organism slăbit„, explică autorii studiului, publicat în revista de specialitate American Journal of Physiology, citaţi de site-ul topsante.fr.

Concluzia acestui studiu ne priveşte pe toţi, dar mai ales pe adolescenţi şi tineri, mari consumatori de băuturi carbogazoase, deşi apa plată este cea mai indicată pentru combaterea deshidratării.

O alegere la fel de periculoasă ca băuturile carbogazoase este alcoolul. Un pahar de vin, o doză de bere… Nu au nici o legătură cu combaterea setei, dimpotrivă. Alcoolul provoacă o dereglare hormonală: măreşte secreţia de vasopresină, care reglează activitatea rinichilor. În cazul măririi secreţiei de vasopresină, rinichii produc foarte multă urină şi pierderi masive de apă, accentuând simptomele de deshidratare.

Aşadar,  un pahar mare de apă, cea mai bună metodă de a scăpa de sete.

ATENȚIE MARE!

Pe timpul caniculei, copiii sunt cei mai vulnerabili din cauză că temperatura lor corporală creşte de trei până la cinci ori mai repede decât la un adult.

Când temperatura corporală a unui copil atinge 40 de grade, organele interne încep să cedeze, iar la 41,6 grade poate surveni decesul.

În soare, maşinile se încing foarte repede. Astfel, la o temperatură exterioară de 26 de grade, în maşină, temperatura ajunge la 43 de grade în 20 de minute, la 48 de grade în 40 de minute şi la 51 de grade după o oră.

Astfel că pe timp de caniculă, când afară sunt peste 35 de grade,  temperatura în maşină este foarte mare, putând deveni mortală. Nu vă lăsați copiii închiși în mașină, în caniculă!

Sfaturile sunt perfect valabile şi în cazul animalelor de companie!

 

 

 

sursa foto: depositphotos.com

Exit mobile version