Site icon Editia de Dimineata

România Neîmblânzită: „Unele lucruri trebuie păstrate așa cum sunt”

Filmul documentar „România neîmblânzită” dezvăluie frumusețea sălbatică a României. Pelicula a avut debutul pe data de 18 martie, la Washington, în cadrul unui festival de film ecologic, apoi pe 13 aprilie a avut premiera în cinematografele românești și urmează să debuteze pe 9 mai, la Londra, în cadrul galei BAFTA (British Academy of Film and Television Arts). Lungmetrajul este narat de actorul Victor Rebengiuc și regizat de Tom Barton.

Munții infiniți, pădurile străvechi, apele nesfârșite, toate acestea găzduiesc creaturi de referință pentru bătrânul continent. Sunt ținuturi ale frumuseții și sălbăticiei unde destinele sunt dictate de anotimpuri. Creaturi parcă desprinse din legendă trăiesc în libertate, aici animalele se luptă pentru supraviețuire. Iar ROMÂNIA NEÎMBLÂNZITĂ va dezvălui toate aceste povești incredibile.

Documentarul nu ar fi fost posibil de realizat fără munca, eforturile și solidaritatea echipei din spate. Așadar, am vorbit cu Marius Constantinescu – jurnalist cultural și realizator de televiziune (TVR) – despre tot ceea ce este mai puțin știut de către cei ce vizualizează „România Neîmblânzită”.

Care este povestea din spatele documentarului România Neîmblânzită? Cum a început totul?

Marius Constantinescu: Responsabilul CSR al Auchan, Alex Păun, și-a dorit foarte mult realizarea unui asemenea film, de fapt, un cadou pentru toți românii în an centenar. După o cercetare amănunțită, s-a oprit la compania britanică Off The Fence, cu o experiență recunoscută în realizarea documentarelor de mare amploare despre natură. Producțiile Off The Fence au fost și sunt difuzate de National Geographic, BBC, Discovery, PBS, ZDF sau Arte și au fost premiate în numeroase rânduri.

Cum s-a format echipa de producție și ce rol a jucat fiecare în realizarea filmului?

Echipa de producție este a companiei Off The Fence. Regizor a fost tânărul și foarte creativul Tom Barton Humphreys, care semnează și scenariul, alături de Alex Păun. Allison Bean este producător, Nainita Desai a scris muzica special pentru acest film, iar Marius Chivu a tradus în limba română textul original.

Ce zone ale României se regăsesc în documentarul România Neîmblânzită?

Parcul Național Piatra Craiului, Munții Făgăraș, Parcul Național Cozia, Delta Dunării, Histria, Parcul Natural Vânători-Neamț, Peștera Urșilor, Munții Apuseni, Viscri, Râul Mureș, Dunărea, Porțile de Fier, Parcul Național Cheile Beușnița, Locuri din apropierea orașului Cluj, București, Parcul Natural Văcărești, Cluj, Iași

Ce aspecte diferențiază fauna României de fauna altor țări?

O biodiversitate frapantă. Potrivit specialiștilor și realizatorilor filmului, România este țara cu cea mai semnificativă biodiversitate de pe continental European.

Prin ce acțiuni considerați că fauna țării noastre poate fi pusă în pericol?

Braconaj, pescuitul ilegal, defrișările extinse nedublate de acțiuni de împădurire, nesăbuita utilizare a resurselor naturale, indolența și lipsa de respect față de mediu a celor care nu înțeleg (încă) faptul că un ecosistem este fascinant și fragil în egală măsură. 

Au existat dificultăți în perioadele de filmare?

 Întotdeauna asemenea demersuri presupun dificultăți. Inserția elementului uman în mediul natural al acestor animale fără ca niciuna dintre părți să fie afectată este mereu principala provocare. Pentru a obține cadrele dorite, echipele trebuie să aștepte zile sau săptămâni, să înfrunte condiții meteorologice foarte dificile, să pătrundă cu echipament de mari dimensiuni în zone adesea aproape inaccesibile, și toate acestea fără să se pună în pericol sau să pericliteze viața animalelor filmate.

Cât a durat per total realizarea acestui film documentar?

Peste 10 luni de filmare și aproape jumătate de an postprocesarea.

Care este mesajul pe care îl transmite publicului?

Unele lucruri ar trebui să rămână așa cum sunt. Să ne bucurăm că le avem, să le admirăm, să le respectăm și să le protejăm cât se poate.

Există un site unde lumea vă poate urmări?

Desigur: www.romanianeimblanzita.ro / mariusconstantinescu.com

Trailer România Neîmblânzită:

Exit mobile version