Site icon Editia de Dimineata

România, pe primul loc în Europa la incidenţa cancerului de col uterin

România este pe primul loc în Europa la incidenţa cancerului de col uterin şi are o rată de mortalitate prin această boală de trei ori mai mare decât media europeană.

Infecţia cronică cu anumite tipuri ale virusului papiloma uman HPV este responsabilă de 99% dintre cazuri.

Depistat în fază incipientă, acest tip de cancer poate fi chiar vindecat. În plus, populaţia se poate proteja prin vaccinare – spune medicul Patriciu Achimaş-Cadariu.

Patriciu Achimaş-Cadariu: ”Trăim cu acest virus de când există omenirea şi nu îl putem evita decât prin vaccinare. Avem această modalitate şi e prima intenţie. Şi aici recomandarea este de vaccinare a fetiţelor şi băieţilor, lucru care – ne-au dovedit-o ţări mari cât nişte continente – se poate face şi are şi o eficienţă importantă. După aceea, în măsura în care progresăm în vârstă, e bine să mergem la medic şi să vedem toate variantele de screening în care putem să fim parte. Şi aici nu e vorba numai de col uterin; de sân, de exemplu, la doamne. Şi e foarte bine să ne investigăm, fiindcă, sigur, cu cât identificăm mai repede leziuni – şi nu le numesc cancere pe toate, pentru că nu sunt toate cancere, unele sunt displazii – sau cancere foarte incipiente, le putem de-a dreptul vindeca.”

Exit mobile version