Site icon Editia de Dimineata

România, pe ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte consumul oricărui tip de drog. Cum văd specialiștii lupta împotriva dependenței de canabis?

Raport ANA

Raport ANA

Agenţia Naţională Antidrog a lansat recent, în cadrul unei dezbateri, rezultatele Raportului European privind situaţia drogurilor 2019 şi ale Raportului de ţară privind situaţia drogurilor 2019. La conferință au participat Frédéric Denecker, reprezentantul Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie, Constantin Negoiţă, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog, dar și alți reprezentanţi ai instituţiilor şi organizaţiilor neguvernamentale partenere, implicate în lupta cu drogurile. Experții au prezentat cele mai recente date privind problematica drogurilor atât la nivel european, cât şi la nivel naţional. Conform organizatorilor, evenimentul a fost gândit ca un instrument care să faciliteze înțelegerea procesului de distribuire a drogurilor, relaţionarea fenomenului cu alţi factori şi modalitatea în care se stabilesc conexiunile între procesele și situațiile de fapt, de la nivel european și național.

Tendințe și evoluții ale fenomenului drogurilor la nivel european

Raportul european privind drogurile 2019: Tendințe și evoluții constituie o analiză a noilor modele care se pot observa în Uniunea Europeană, în Turcia și în Norvegia. Raportul european examinează oferta de pe piața drogurilor, prevalența și noile tendințe în materie de consum de droguri, efectele negative care pot fi asociate drogurilor, dar și activitățile întreprinse ca metode de răspuns. Alături de raport, este disponibil Buletinul statistic, care conține datele colectate de către specialiști la nivel european pentru baza analizei.

România, pe ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte consumul oricărui tip de drog

Începând din anul 2015, Raportul european privind drogurile 2019 este completat de rapoartele de țară privind drogurile, care sintetizează fenomenul la nivelul fiecărei țări. Potrivit analizei, ţara noastră se află pe ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte consumul oricărui tip de drog. Conform Agenției Naționale Antidrog, prevalenţa în ultimul an a acestui tip de consum este de 4,1%, în timp ce, pentru consumul din ultima lună se observă o prevalenţă de 1,8%.

Canabisul, cel mai consumat drog în România

Marijuana. Sursă: Medical News Today

Potrivit Raportului de ţară privind situaţia drogurilor 2019, canabisul este cel mai consumat drog în România. Cu toate acestea, înregistrează cele mai mici valori din Europa. După canabis, pe poziţia a doua în clasamentul celor mai consumate droguri pe teritoriul României se situează noile substanţe psihoactive (NSP) – 2,5%. După acestea, conform raportului, se situează : cocaină/ crack şi LSD – câte 0,7%, ecstasy – 0,5%, ciuperci halucinogene – 0,4%, heroină, amfetamine şi ketamină – câte 0,3%.

Cum văd psihologii lupta împotriva dependenței de canabis?

Ioana Alexandra Dumitru

Într-un interviu acordat editiadedimineata.ro, psihologul Ioana Alexandra Dumitru explică de ce este canabisul cel mai consumat drog: „Canabisul este un drog popular în rândul tinerilor din întreaga lume pentru că este perceput ca fiind un drog lejer, ușor de procurat și accesibil financiar. Aceștia consumă din diverse motive, intrinseci, precum si extrinseci, pentru a fi în trend cu ceilalți. Însă, ce am observat în mod direct, este faptul că tinerii consumă pentru a se deconecta după o zi la serviciu, după un eveniment important sau o ceartă, pentru a putea adormi sau pur și simplu să reușească să se relaxeze. Din cauza ritmului alert care se impregnează în viețile tuturor în ultima vreme, ei nu știu să se relaxeze, uită să facă pauze pentru a sta cu ei înșiși, pentru a se reconecta și astfel ajung în situații în care au nevoie de un adjuvant, în acest caz, marijuana, pentru a putea trece peste încercările de peste zi și a ține pasul cu «lumea».

Conform specialiștilor, consumul regulat de canabis poate duce la diverse efecte adverse. „Ceea ce ar fi important de știut de către persoanele care consumă canabis este faptul că utilizarea pe termen lung afectează sistemul nervos, acumulându-se toxine în neuroni și provocând urmatoarele consecințe: abulie care presupune lipsa voinței, nu mai vor să studieze, să meargă la muncă, să facă sport, încep să experimenteze atacuri de panică și anxietate și pot ajunge la paranoia, având impresia că ceilalți cred despre ei lucruri și nu în ultimul rând, pot avea stari confuzionale (delir), de exaltare sau frenezie.”, a explicat psihologul.

Întrebată ce pot face persoanele care se confruntă cu dependența de canabis, psihologul Ioana Alexandra Dumitru a făcut o serie de recomandări: „Să își preocupe timpul liber cu activități de care sunt pasionați, să își permită să aibă timp doar pentru ei și să învețe sa spună nu atunci când nu au resurse pentru altcineva, să se reconecteze cu natura și, dacă simt că au o problemă și că nu pot trece singuri peste asta, să caute ajutor specializat.”

Ce droguri stimulante ilicite sunt disponibile în România?

Principalele droguri stimulante ilicite disponibile în rândul consumatorilor români sunt ecstasy, cocaina și amfetaminele. Pentru drogurile stimulante, valorile înregistrate de indicatorii de monitorizare sunt considerate ca fiind mici. Potrivit raportului, tendințele în consum sunt diferite în funcție de tipul drogului și de profilul persoanelor studiate.

Cover foto: ana.gov.ro

Exit mobile version