Site icon Editia de Dimineata

România, pregătită pentru orice situație în conflictul Rusia – Ucraina

România este pregătită pentru orice situație în ceea ce privește conflictul dintre Rusia si Ucraina, a  afirmat consilierul prezidențial la Departamentul Afaceri Europene, Luminita Odobescu, la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Ea a adăugat că, în acest moment, este important să evităm un  război aproape de granițele României și ale UE și a făcut un apel la calm și deschidere spre dialog.

„Cred ca e foarte important ca mesajul pe care-l dăm către publicul românesc  să fie unul de calm, pentru că securitatea noastră e asigurată prin participarea noastră la NATO. Și e foarte important ca cetățenii români să nu intre în panică. Suntem activ implicați în cadrul acestor discuții si negocieri atât în  cadrul NATO cât și al UE”, a spus aceasta, la Radio România Actualități.

Luminița Odobescu a mai spus că accentul se pune acum pe identificarea unei soluții pașnice și că, pentru România, este extrem de important faptul că are garantată securitatea prin apartenența la NATO.

„Într-adevăr, situaţia de la frontierele Ucrainei, practic, în apropiere, în regiunea noastră este extrem de îngrijorătoare. Toate  demersurile diplomatice se axează în identificarea unei soluţii. Aţi văzut şi dumneavoastră discuţiile la nivel înalt ale preşedintelui Biden, ale preşedintelui Macron, ale cancelarului german, toate reuniunile de coordonare, ultima care a avut loc în săptămâna trecută, vineri, preşedintele Biden dialogând cu mai mulţi lideri europeni, inclusiv cu domnul preşedinte Iohannis, privind situaţia de securitate la frontiera ucraineană. Situaţia, cum am spus, este într-adevăr îngrijorătoare. Accentul este pus la momentul actual pe identificarea unei soluţii, nu orice soluţie, pentru că nu dorim să punem în discuţie parametrii sistemului de securitate la nivel european. Ne păstrăm o speranţă, evident, atât timp cât discuţiile continuă. Practic, există o şansă să identificăm o soluţie”,
 a punctat consilierul prezidențial Luminița Odobescu.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 14/15 februarie 2022

Exit mobile version