Site icon Editia de Dimineata

România, prin ochii unei jurnaliste de la New York Times

Sursa www.nytimes.com

„Revenind din decenii de reprimare, capitala României este plină de cafenele, muzee, parcuri și restaurante în stil italian, care celebrează bogata bucătărie a țării.”

Așa își începea jurnalista Susanne Fowler de la New York Times, povestea despre cum şi-a petrecut 36 de ore în Bucureşti. Aceasta face o incursiune în perioada comunistă, amintind de lupta anti-corupţie din România şi recomandând cu încredere micii din Obor, preparatele tradiţionale şi produsele locale.

În articolul său, Susanne evidențiază preţurile mici comparativ cu ale altor ţări din Europa şi subliniază câteva elemente culturale și istorice:

„Bucureştiul e ca pătrunjelul, mi-a spus cândva un român, fie îl iubeşti, fie îl urăşti. Dar sunt multe lucruri de iubit la acest oraş care îţi oferă un gust al Europei mai puţin costisitor. Luptând cu acuzaţiile de corupţie guvernamentală şi străduindu-se să scape de istoria sumbră, actuala Capitală este uşor imperfectă, dar oferă o bogată cultură etnică, o scenă artistică şi artizanală vibrantă, parcuri frumoase şi o viaţă de noapte în plină expansiune“ 

 

Susanne Fowler remarcă şi rapiditatea metroului, dar şi faptul că o călătorie este ieftină. Ea a dat o tură prin Piaţa Obor şi a gustat celebrii mici. „Am sărit în metroul rapid şi deloc scump spre Obor, unde am făcut o plimbare prin piaţa de fructe şi legume. Apoi m-am aşezat la un picnic la Terasa Obor pentru o porţie de mici, pâine şi muştar picant“.  

Jurnalista s-a declarat impresionată de Grădina Cişmigiu, pe care o recomandă tuturor turiştilor pentru aleile frumoase, podurile pitoreşti, busturile scriitorilor români şi monumentul de granit în onoarea soldaţilor americani care au murit în România în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. S-a mai plimbat prin Grădina Icoanei şi a vizitat Muzeul Satului din Parcul Herăstrău şi Muzeul Ţăranului Român, de asemenea printre recomandările ei.    Fowler prezintă Ateneul Român drept o structură neoclasică uimitoare, iar despre InterContinental spune că are un decor care aminteşte într-un mod plăcut de anii ’70 şi are câteva actualizări.

Ea a lăudat preparatele unor localuri deja celebre din Capitală, precum Carul cu Bere, Green Hours, Pâine şi Vin, dar şi cafeaua de la Origo şi de la Beans & Dots, precum şi sortimentele de bere şi vin de la Fabrica de Bere Brună, Grădina Eden, No. 155 şi Vinexpert Wine Bistro, potrivit adevarul.ro.

Exit mobile version